Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is onverminderd hoog. Acht van de tien deelnemers (80%) aan het jaarlijkse Koningsdag onderzoek van EenVandaag spreken hun vertrouwen in onze vorst uit. Dit is net zo hoog als in 2014.

De invulling van Koningsdag ‘nieuwe stijl’ lijkt aan te slaan. De ondervraagden vinden het een goede zaak (75%) dat de jongere generatie de viering overneemt en gunnen Beatrix een rustige oude dag. Aan het onderzoek deden 20.000 mensen mee.

Koekhappen en wc-potwerpen passé

De meerderheid (59%) vindt het een goede zaak dat de tijd van oud-Hollandse spelletjes als koekhappen en wc-potwerpen voorbij is. 16 Procent betreurt dit. Vandaag is de Grande Parade, een optocht van oude en nieuwe schepen, een belangrijk onderdeel van het programma in Dordrecht. Twee derde (66%) vindt deze opvolger van het defilé een leuk initiatief. Ook de inzet van het bedrijfsleven kan op bijval rekenen.

Klaar voor nieuwe generatie

Dit jaar zal prinses Beatrix voor het eerst niet bij de viering aanwezig zijn. Het draait vanaf nu om de nieuwe generatie: Willem-Alexander en Máxima met de prinsesjes en Constantijn en de kinderen van Margriet met hun gezin. Driekwart (75%) vindt het een goede zaak dat de jongere generatie de viering van Koningsdag overneemt. De ondervraagden hebben er begrip voor dat Beatrix er niet bij is, want ze heeft zich lang genoeg voor het volk ingezet.

Vertrouwen gestegen

Het vertrouwen in Willem-Alexander is de afgelopen jaren flink gestegen. Vijf jaar geleden kwam hij niet verder dan 61 procent. Maar sinds de aankondiging van de troonswissel in 2013 doet hij het steeds beter. Mensen vinden hem goed omdat hij moderner is dan zijn moeder en dicht bij het volk staat. Ook zijn optreden bij de MH17 ramp, toen hij een indrukwekkende toespraak hield, wordt gewaardeerd. Hij vult het koningschap zeker zo goed in als Beatrix, zo vinden de meeste ondervraagden.

Beatrix uit top 3

De populairste Oranje is al jaren koningin Máxima, en ook in 2015 wint ze met gemak (33%). Op twee staat koning Willem-Alexander (15%). Koningin Beatrix, die altijd in de top 3 stond, is nu gezakt naar de vierde plaats (7%). Mr. Pieter van Vollenhoven staat nu derde (10%). Hij scoort met zijn inzet voor veiligheid, zoals de inzet van passagiers op het spoor. Prinses Laurentien completeert de top 5.

Ceremonieel koningschap?

Een kleine meerderheid (51%) spreekt zich uit voor een ceremonieel koningschap. Vier van de tien deelnemers (40%) vinden het prima dat onze koning als staatshoofd ook politieke invloed heeft. Vandaag presenteert Gijs Rademaker de resultaten in uitzending van EenVandaag op radio en televisie.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 20.191 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 22 tot en met 27 april 2015. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.

Download