Verpleeghuisdirecteur WimJan Egtberts is dolblij dat zijn personeel nu kan worden gevaccineerd. Maar nóg belangrijker vindt hij dat de bewoners van zijn verpleeghuis een prik krijgen. "Dit gaat ons helpen om weer dicht bij elkaar te komen."

Het was eigenlijk een wonder. In tegenstelling tot de meeste verpleeghuizen wist De Heemhaven in Heemstede corona lange tijd buiten de deur te houden. Maar eind november - tijdens de tweede golf - sloeg corona alsnog keihard toe. "En dan woekert het ook gewoon door het hele gebouw."

Medewerkers beperken contact met vrienden en familie

Tientallen medewerkers en bewoners raakten in die periode besmet. Een op de drie besmette bewoners overleefde het niet. In een speciale ruimte branden nog steeds kaarsjes bij foto's van hen. "We zijn nu aan het herstellen en testen net zo lang door tot we niks meer kunnen vinden", zegt Egtberts.

Naar alle waarschijnlijkheid worden de bewoners van het verpleeghuis pas in februari gevaccineerd door het zorgpersoneel. Voor die tijd zijn de verpleegkundigen zelf aan de beurt. Al ruim 10 maanden beperken zij het contact met vrienden en familie, om te voorkomen dat ze het coronavirus meenemen naar hun werk.

Lees ook

'Corona heeft zo'n ontwrichting tot gevolg gehad'

De persoonlijke impact hiervan is enorm. Het emotioneert directeur Egtberts. "Ik probeer collega's voor te houden: dit gaat ons helpen om weer dichtbij onze families te zijn. Om hier met collega's weer dichterbij te zijn. Dat raakt me enorm. Corona heeft zo'n enorme ontwrichting tot gevolg gehad. Ik verlang om het weer met elkaar te doen zoals we het deden."

Hoewel de meeste verpleegkundigen - zodra het mogelijk was - de GGD belden om een afspraak te maken voor vaccinatie, is er ook een groep die twijfelt, vertelt Egtberts. "Er zijn collega's die zorgen hebben en zich afvragen of die vaccinatie op lange termijn wel gezond is. Wij nemen ze allemaal aan de hand om te vertellen hoe het nu eruitziet, hoe veilig het in onze ogen is."

'We krijgen er zoveel voor terug'

"Ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk bijna iedereen die stap wel neemt, omdat we er ook zo ontzettend veel voor terugkrijgen. Omdat je terug wil naar hoe het was."

En dat is precies wat hij zijn mensen gunt. "In ons werk, maar ook zo graag voor de mensen thuis. Er zijn zoveel collega's die zich hebben onthouden van contacten om veilige zorg te kunnen bieden."

Lees ook

Kijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.