Het verlies bij de Partij voor de Dieren gaat door, blijkt uit De Peiling van Ipsos en EenVandaag. De partij verliest deze maand twee zetels en staat op vier. Begin september stond de partij nog op acht zetels.

In de partij is de afgelopen 2 maanden veel gebeurd, meest recentelijk het royeren van partijvoorzitter Wolswinkel door het bestuur.

De koers van de PvdD

Een op de vijf (19 procent) kiezers vindt dat een goede zaak, maar de meeste kiezers (40 procent) vinden dat het bestuur de foute keuze heeft gemaakt of weten het niet (41 procent).

Een merendeel (58 procent) vindt dat er binnen de partij meer discussie over de koers mogelijk zou moeten zijn.

Lees ook

PvdA en VVD groeien gestaag

De VVD torent deze maand opnieuw hoog boven de rest uit. De partij staat nu op 34 zetels (+1) en is acht zetels gestegen sinds maart.

Ook de PvdA blijft groeien. De partij van Asscher krijgt er deze maand twee virtuele zetels bij en komt op 15: zes meer dan in maart.

De zetelstand van oktober
Bron: EenVandaag

Coalitie stabiel op 70

Twee jaar na het aantreden van kabinet Rutte III staat de coalitie op 70 zetels. Bij de verkiezingen in 2017 haalden de partijen gezamenlijk 76 zetels. Het verlies zit bij het CDA en D66. Die partijen hebben elk 19 zetels in de Tweede Kamer, maar staan in De Peiling op respectievelijk 15 en 14 zetels. De VVD en de ChristenUnie doen het in De Peiling evengoed of net iets beter dan bij de verkiezingen.

info

De volledige uitslag is als volgt:

VVD 34 (+1)
PVV 16 (-1)
CDA 15
D66 14 (-1)
GL 14
SP 8 (-1)
PvdA 15 (+2)
CU 7
PvdD 4 (-2)
50PLUS 6 (+1)
SGP 3
DENK 2
FVD 12 (+1)

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.019 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 25 tot en met 28 oktober 2019. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1 procent en bij de grootste partijen +/- 2.5 procent.

Het onderzoek onder het Opiniepanel is gehouden op 28 en 29 oktober 2019. Er deden 800 mensen mee die bij de verkiezingen in 2017 op de Partij voor de Dieren hebben gestemd.