Het kunnen wel eens de spannendste verkiezingen van het jaar worden. Dit weekend gaan de Grieken naar de stembus. Volgens de peilingen lijkt de winst te gaan naar het extreem linkse Syriza.

Die partij wil de bezuinigsafspraken met Europa weer openbreken en de helft van de Griekse schulden afschrijven. Dat laatste is voor veel landen in Europa onacceptabel.

De discussie of Griekenland na de verkiezingen wel in de eurozone kan blijven is daardoor weer terug van weggeweest. In 2012 speelde een ‘Grexit’ ook al rond de nationale verkiezingen. Ook toen dreigde Syriza te winnen. De discussie verstilde omdat Syriza niet de grootste partij werd en Europa achter de toenmalig gekozen president Samaras ging staan.

EenVandaag bespreekt de argumenten voor en tegen een Grexit met Carola Schouten, Tweede Kamerlid van de Christen Unie, en Guy Verhofstadt, voorzitter van de Liberale fractie in het Europees Parlement. Journalist van de Financiële Telegraaf Martin Visser reageert in de studio op een mogelijke Grexit en de gevolgen ervan.