Politie, justitie en rechters hebben waarschijnlijk de verkeerde mannen veroordeeld voor de moord op een 63-jarige vrouw in Arnhem, de ‘villamoord’. Het politie onderzoek moet volledig opnieuw worden gedaan, inclusief de verklaringen van de enige overlevende van het drama.

Tot die conclusie komt rechtspsycholoog Han Israels van de Universiteit Maastricht in een interview met het tv-programma EenVandaag. Hij geeft voor het eerst een uitgebreide toelichting op het geruchtmakende onderzoek naar de moordzaak dat hij onlangs publiceerde. Israels bestudeerde met een team onderzoekers alle videobanden van de verhoren van verdachten en stelt dat de bekentenissen in de zaak vals zijn. De politie zou ‘druk’ hebben gezet en verdachten ‘hebben gestuurd’ met daderinformatie.

“Onschuldig”

Israels: “Conclusie is dat er geen enkele aanleiding is om te denken dat deze negen mannen er ook maar iets mee te maken hebben, en dus hadden ze zeker niet veroordeeld moeten worden. Voorlopig kunnen we ervanuit gaan dat ze zo onschuldig zijn als de pest.” Ook omdat technisch bewijs ontbreekt en het moordwapen nooit is gevonden. “Hoe de politie op deze verdachten is uitgekomen, geen flauw idee. Dat is niet in het dossier terug te vinden.”

Herziening

De rechtspsycholoog, die ook de zaak-Ina Post onderzocht, pleit voor een volledige herziening van de zaak. Daarbij zou ook de rol van de enige overlevende van de roofmoord moeten worden bekeken. Israels vindt het vreemd dat de politie daar nooit deugdelijk onderzoek heeft gedaan. De vrouw is woedend over die aantijging en eist excuses. “Dit is te zot en vreselijk verdrietig. Eigenlijk hoef ik me niet te verdedigen. Niemand binnen onze families heeft ooit getwijfeld aan mijn onschuld.”

Het boek van de onderzoekers, 'De Arnhemse villamoord, valse betentenissen', is op haar verzoek uit de handel genomen. De Universiteit Maastricht heeft de vrouw aangeboden een nawoord te schrijven waarin ze haar visie geeft op de zaak. Advocaat Paul Acda werkt inmiddels aan een herzieningsverzoek namens een aantal veroordeelden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.