Ondanks dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny volgens zijn eigen dokter nog niet hersteld is, werd de politicus al uit het ziekenhuis ontslagen. En dat terwijl zijn klachten alle symptomen van een vergiftiging laten zien, zegt zijn dokter.

Tegenstanders van het Kremlin die plotseling last krijgen van een mysterieuze vergiftiging, dat hebben we vaker gehoord. In 2004 kreeg de Oekraïense oppositieleider en presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko tijdens een diner met de leider van de Oekraïense veiligheidsdienst een bijzonder bordje rijst voorgeschoteld, dat bleek aangemaakt te zijn met de giftige stof dioxine. Achteraf vertelde Joesjtsjenko dat hij direct last kreeg van zware hoofdpijn en zijn gezicht enorm opzwol. In een interview met de BBC zegt hij erover: "Toen ik mijn vrouw kuste was het eerste dat ze zei: je lippen smaken naar metaal".

Geen gif maar slechte sushi en cognac

Tegenstanders spraken tegen dat Joesjtsjenko werd vergiftigd en weten zijn klachten aan een combinatie van slechte sushi en veel cognac. De politicus werd met spoed per helikopter naar een Oostenrijks ziekenhuis, alwaar de dokters geen twijfel kenden. In een persconferentie verklaarden zij dat Joesjtsjenko was vergiftigd met een hoge dosis dioxine, een goedje dat ook de basis vormt voor Agent Orange, het bestrijdingsmiddel dat Amerika in de Vietnamoorlog inzette.

Alle vingers wezen naar het Kremlin, die niet Joesjtsjenko, maar 'hun' kandidaat Viktor Janoekovitsj in de presidentszetel wilden hebben. Viktor Joesjtsjenko wist de aanval te overleven en kon, met een gehavend gelaat, zijn campagne voor het presidentschap van Oekraïne hervatten.

Martelaar

De aanslag op Joesjtsjenko maakte van hem een martelaar voor alle Oekraïners die zich tegen het pro-Russische bewind in het land verzetten. De pro-Rusland-kandidaat Janoekovitsj wist in eerste instantie wel de verkiezingen te winnen, maar er waren veel twijfels of die wel eerlijk waren verlopen.

Joesjtsjenko riep het volk op om zich niet bij de uitslag neer te leggen en honderdduizenden mensen gingen de straat op. Een herstemming werd afgedwongen, die vervolgens wél door Joesjtsjenko gewonnen. In januari 2005 werd hij, met nog steeds een pokdalig gezicht als herinnering aan de gifaanval, beëdigd als president van Oekraïne.

Beluidster hier het studiogesprek met Ruslanddeskundige Helga Salemon.