Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat de overheid huiseigenaren veel meer moet ondersteunen als het gaat om het isoleren van je huis. “Een goed geïsoleerd huis is een voorwaarde om in de toekomst zonder aardgas te kunnen. Maar het subsidiebeleid is op dit moment niet adequaat genoeg en huiseigenaren weten niet waar ze aan toe zijn. Dat moet anders”, aldus directeur Cindy van der Velde.

In 2050 moeten alle woningen van het aardgas zijn afgesloten om de CO2 uitstoot terug te dringen. Huizen moeten dan verwarmd worden door bijvoorbeeld stadsverwarming of een warmtepomp. “Maar als je huis niet goed geïsoleerd is, heb je niks aan een warmtepomp", aldus Van der Velde.

'Mensen vragen eerder om zonnepanelen dan goede isolatie' 

Volgens de branchevereniging van huiseigenaren is er veel onduidelijkheid over de mogelijkheden van verduurzamen. “Subsidiepotjes zijn vaak snel leeg en elke gemeente voert een eigen beleid als het gaat om die subsidie.” VEH zit ook aan de klimaattafel, het overlegorgaan van de overheid om afspraken te maken over het Klimaatakkoord. Tijdens deze gesprekken maakt Van der Velde zich ook hard voor een beter isolatiebeleid.
 
Henk ter Harmsel, directeur van het isolatiebedrijf Pluimers, merkt ook dat veel mensen vaak geen idee hebben. “Je zou verwachten dat er meer dan genoeg werk zou zijn, maar mensen vragen eerder om zonnepanelen dan om goede isolatie.” Hij ondersteunt dan ook de oproep van VEH voor een beter isolatiebeleid. “Het lijkt misschien een dure grap om je huis te isoleren, maar uiteindelijk verdien je dat altijd terug.”
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.