Het kostte Henk van der Meijden dit jaar meer moeite dan ooit, maar morgen gaat toch het Kerstcircus in Carré weer van start. Het is de bekendste van de vele kerst- en wintercircussen die deze weken in Nederland staan. Afgelopen maand is het Circus in Nederland aangewezen als immaterieel erfgoed. En dat is hard nodig ook, want steeds meer traditie dreigt te verdwijnen uit het circus. 

Zo zijn er amper nog goede klassieke clown-nummers te vinden en ook grote groepen acrobaten of springplankacts verdwijnen omdat zoiets teveel geld kost. Ook lopen circussen vooral aan tegen steeds strengere en omvangrijkere regelgeving. 

Daarom is er nu een erfgoedplan om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat goede klassieke acts van de oudere generatie doorgegeven worden aan de nieuwe. Ook wordt er gewerkt om bestaande circuscollecties, zoals die van het met sluiten bedreigde Kermis en  Circus Museum in Steenwijk, veilig worden gesteld.  Verder zal volgend jaar Het jaar van het Circus van start gaan. 

In de reportage spreken we met Henk van der Meijden die elk jaar meer moeite lijkt te hebben om top circusacts naar Nederland te halen. Gelukkig is het hem dit jaar weer gelukt, al moeten sommige acts helemaal uit China of Noord-Korea komen.  

Verder spreken we met Ineke Strouke van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, dat het circus in Nederland als eerste ter wereld heeft aangewezen tot immaterieel erfgoed en hoopt dat dit internationale navolging krijgt. En met Arie Oudenes, de voorzitter van Stichting Circuscultuur over wat de grootste problemen zijn en wat er allemaal moet gebeuren om de toekomst van het circus veilig te stellen.