Staat er bij jou in huis nog een overbodig IKEA-meubelstuk dat je eigenlijk weg zou willen doen? Laat hem toch nog maar staan. Volgens het vooraanstaande veilinghuis Barnebys is de kans aanwezig dat sommige IKEA-spullen over een jaar of tien flink veel waard zullen zijn. Dat komt vanwege het unieke design van verschillende meubels.

In zijn blog op de website van het veilinghuis deelt antiekexpert Pontus Silfverstolpe verschillende meubelstukken die je beter kunt bewaren. Het grootste deel daarvan zijn design-artikelen, maar er zit dus ook een IKEA-tafel tussen. Als voorbeeld noemt Silfverstolpe het LÖVBACKEN bijzettafeltje. Origineel werd deze geïntroduceerd in 1953, maar binnenkort ligt hij opnieuw in gelimiteerde oplage in de winkels voor 45 euro.

'Kopen', zegt Barnebys, want zij verwachten dat het tafeltje in 2030 tussen de 1000 en 1800 pond waard is en in 2040 zelfs tussen de 3000 en 5000 pond. "Het is een verzamelstuk geworden voor veel meubelexperts. Ik zou dan ook niet verrast zijn als de ontwikkeling van waarde er zo uit zou zien in de toekomst", schrijft Silfverstolpe.

De LÖVBACKEN

Ander antiek

Ander ‘toekomstig antiek’ waarin je volgens het veilinghuis kan investeren zijn de Bourgie-tafellamp van ontwerper Ferruccio Laviani (nu te koop voor 250 pond, in 2040 tussen de 3500 en 4500 pond waard) en 'The Chieftain Chair' van The House of Finn Juhl. Die kost nu weliswaar al 10.000 pond, maar is in 2040 volgens het veilinghuis tussen de 75.000 en 150.000 pond waard. Misschien toch maar een tripje naar de IKEA maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.