Rio de Janeiro is hartstikke onveilig. Tenminste dat is het beeld dat in Nederland van deze Braziliaanse stad bestaat. De vraag is of die bewering terecht is. Een dag of vier nu banjer ik met mijn nieuwe peperdure (€ 5000,-) EenVandaag-camera rond in Rio.

Jaja, óók in de favella's. Jaja, óók in het donker en jaja ik heb hem ook al meegenomen in een vieze propvolle bus. Met daarbij ook nog een aardig gevulde rugzak op. Maar ik kan alle belastingbetalers (en natuurlijk ook de verzekering) mededelen: ik heb de camera nog steeds in bezit (afkloppen). En dus zou ik met enig recht van spreken kunnen zeggen: Rio is hartstikke veilig. 

Bus gekaapt

Maar als we voor EenVandaag op straat wat mensen naar hun ervaringen op het gebied van criminaliteit vragen, schrikken we van de verhalen die we horen. Bijna iedereen heeft wel iets heftigs meegemaakt. Van brute berovingen op klaarlichte dag tot bedreigingen met een mes of pistool. En een groepje 10-jarigen die een oudere vrouw insluit en berooft. 

Iemand vertelde over een bus waar hij in zat die werd gekaapt en waar inzittenden hun waardevolle spullen moesten inleveren. Tip: lees geen boek (intellectuelen hebben geld) in de bus en laat de herkenbare witte oordopjes van de iPhone uit je oren, want anders lijkt het alsof er iets te halen valt bij je. 

Vermijd straten zonder mensen

De politie waarmee we voor de reportage op stap gingen doet z'n best, maar de verhalen horend en de cijfers bekijkend is het vechten tegen de bierkaai. De verschillen tussen rijk en arm zijn in deze metropool zo groot en zo zichtbaar dat duizenden kanslozen dagelijks de verleiding niet kunnen weerstaan. En dan maakt het niet uit of je groot, klein, blond of donker bent. Ze ruiken of er iets te halen valt, dus maken de Brazilianen hier in Rio telkens een inschatting van de kans slachtoffer te worden.

Telefoon in de sok

Na zessen, als het donker is, niet meer zomaar gaan rondlopen in het dan uitgestorven centrum. Vermijd straten zonder mensen. Ben je alleen op straat, ga naar een groepje toe dat je ziet en vraag of je mee mag lopen. De telefoon in de sok, geld in je bh etc. Eindeloos veel tips krijgen we te horen.

Onze politieofficier adviseert toeristen die het WK bezoeken op te passen met drank, waardevolle spullen in het hotel te laten en er in ieder geval niet mee te koop te lopen. En kijk goed uit naar 'slechte mensen.' Maar wie dat zijn en hoe te herkennen, dat weet hij ook niet. Oh ja, en om elf uur 's avonds gewoon lekker terug naar je hotel gaan, luidt zijn devies. Want daarna is het vragen om moeilijkheden. 

Gewoon geluk

En wat zegt het dat ik die keidure camera van Eenvandaag nog heb terwijl ik het apparaat al naar de meest ongure plekken heb meegenomen, vraag ik aan de politieman: ‘Omdat Rio hartstikke veilig is. Iedereen is vriendelijk voor jullie. We willen allemaal dat iedereen zich welkom voelt in onze prachtige stad.’ Ja ja... Het zal wel. Ik zeg: gewoon geluk!