Acht van de tien inwoners van Zuid-Holland (80 procent) hebben tamelijk veel tot heel veel waardering voor de Nederlandse militaire veteranen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Omroep West onder ruim 4000 leden van het EenVandaag Opiniepanel uit Zuid-Holland. 

Het onderzoek vond plaats aan de vooravond van de nationale viering van Veteranendag, die dit weekend in Den Haag plaatsvindt. Tweederde (67 procent) vindt het een goede zaak dat deze viering ieder jaar plaatsvindt. 

Veel mensen waarderen het dat oude en jonge militairen eigen leven wagen voor een beter leven voor anderen. Volgens 18 procent van de deelnemers mag Veteranendag wel afgeschaft worden. Zij vinden het niet nodig omdat er voor andere beroepsgroepen ook niets speciaals georganiseerd wordt.

Veteranendag is nu bedoeld voor alle veteranen, oud en jong, dus ook militairen die op recente vredesmissies zijn meegeweest. Driekwart van de ondervraagde Zuid-Hollanders staat hier achter. 15 Procent vindt dat deze dag er alleen moet zijn voor militairen die het Nederlands grondgebied verdedigd hebben, zoals soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Aan het onderzoek deden ook (oud) militairen mee. Zij verheugen zich erop om hun collega’s weer te zien en genieten van het eerbetoon van het publiek tijdens de viering. Wel merkt een aantal veteranen op dat zij zelf vinden dat ze over het algemeen te weinig gewaardeerd worden door de Nederlandse samenleving.

Hier onder leest u de reacties van (oud) militairen.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 4425 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee uit Zuid-Holland. Het onderzoek vond plaats van 26  t/m 27 juni 2013 en is gehouden in samenwerking met Omroep West.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Hoe kijkt u als (oud) militair aan tegen de viering van Veteranendag en de waardering die u krijgt uit de Nederlandse samenleving?

Er is geen waardering en iedereen vindt het allemaal wel best zo.

ik was oorlogsveteraan, naar de viering kijk ik met gemengde gevoelens, met een brok in de keel,een dag na de officele herdenking ga ik naar Roermond,onze herdenkinsplaats van de Indieveteranen en met het bataljon in Tilburg. 

moet echt meer waardering komen, de nazorg ontbreekt soms 

Veteranendag moet voor elke veteraan zijn en niet voor een selectie.

De Veteranendag moet elk jaar gevierd worden, net zo als onze Nationale Herdenking. Onze militairen zijn vaak op vrijwillige basis uitgezonden en een beetje dankbaarheid mag een keer per jaar getoond worden

Er mag best wat meer waardering voor defensie en het leger/marine/luchtmacht komen. En ophouden met die zich steeds herhalende bezuinigingen

Het is waardering voor mensen die in soms gevaarlijke situaties hebben moeten werken en een stuk van hun (jonge) leven hebben ingeleverd ten behoeve van betere leefomstandigheden voor anderen

Ik ben betaald om mijn werk te doen. Niets meer en niets minder. Waardering van de samenleving is niet nodig. Je doet het echt niet 'voor volk en vaderland'. Dat geloven ze misschien nog in de USA, hier is het gewoon werk. 

Erg militairistisch, zelfs oude vereranen herstellen ogenblikkelijk de oude rangen/pikorden

Ik heb zelf gediend tussen 1974 en 1985. Veteranendag als waardering voor diegenen die in daarwerkelijk oorlogsgevaar hebben verkeerd vind ik terecht. Tevens kan de VD aandacht trekken voor het werk van defensie en jongeren aanspreken. Ook niet verkeerd.

Veteranendag een belangrijk evenement. Ik heb zelf ook een aantal malen meegelopen en gelukkig heb ik daar gezien dat veel mensen militairen wel een warm hart toedragen. Helaas is dat volgens mij bij het gros van de Nederlandse bevolking niet het geval. Het Defensie optreden is voor de meeste mensen een te-ver-van-bed-show.

De sympathie van de mensen op die dag wordt erg gewaardeerd door mij. Alleen als er weer bezuinigingen moeten worden ingevuld verdwijnt die sympathie meestal snel als sneeuw voor de zon, en dat is jammer.

Het is prachtig om die jongens voorbij te zien gaan krijg er rillingen van, Libanon, Unifil. Ik hoop echt dat het zelfs groter word in de toekomst!

Lees ook