Het aantal Marokkaanse Nederlanders dat dit jaar -uit angst opgepakt te worden - niet op vakantie gaat naar Marokko groeit. Vorige week heeft de Marokkaanse justitie hard uitgehaald naar de leiders die in het Rif-gebied betoogden voor betere levensomstandigheden en tegen corruptie. Er zijn celstraffen tot twintig jaar opgelegd.

De Marokkaanse Nederlanders die de protesten via sociale media hebben gesteund zijn bang voor de gevolgen als ze naar Marokko gaan. Minister Blok van Justitie zei diplomatiek de straffen “aan de hoge kant” te vinden. De Nederlandse ambassadeur Desiree Bonis werd daarop in Rabat op het matje geroepen.

Protesten Marokko door overleden visboer

De protesten begonnen eind 2016. Agenten gooiden de handel van de visverkoper Mohsin Fikri in een vuilniswagen. Zeer waarschijnlijk omdat hij geweigerd had de agenten te 'betalen'. In een wanhoopspoging zijn vis te redden sprong hij ook in de vuilniswagen, met de dood als gevolg. Sindsdien is Fikri het symbool geworden van de strijd tegen machtsmisbruik en corruptie. 

De betogingen zijn sindsdien niet geluwd. Ze flakkeren regelmatig in alle heftigheid op. Maar zijn nu niet alleen meer gericht tegen de corruptie, maar ook voor een verbetering van de levensomstandigheden. De Rif-regio in het noorden van Marokko is immers stelselmatig verwaarloosd door de centrale overheid. Investeringen in de economie, bouw van medische centra en goede onderwijsinstellingen, het gebeurde er eenvoudig niet.

Naar Marokko gaan of niet?

Veel Marokkaanse Nederlanders hebben de protesten via social media gesteund. Dat is door Justitie aldaar opgemerkt. Hun namen zijn door de geheime dienst doorgegeven aan politie en douane. Veel Marokkanen maken zich zorgen en durven daardoor niet meer op vakantie te gaan naar Marokko en het zet veel Nederlandse Marokkanen aan het denken: gaan we of slaan we een jaartje over?

Op de markt in Den Haag zegt een Marokkaan, die anoniem wil blijven, gewoon op vakantie te gaan naar Marokko. "Ik ben niet bang. Mensen zijn bang om te praten, maar of de dood van de visboer ook daadwerkelijk iets veranderd? Ik krijg daar kippenvel van. Ik vind dat de regering weg moet. Maar het blijft een mooi land om op vakantie te gaan." Minister Blok van Justitie heeft inmiddels al gewaarschuwd. Nederlanders met een Marokkaans paspoort gelden in Marokko als Marokkaanse onderdaan. Eenmaal opgepakt kan Nederland niets doen. 

Op de Facebookpagine van Rif Alert is meer informatie te vinden.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.