Er is brede weerstand tegen de corona-spoedwet van minister De Jonge. Juristen, raadsleden en advocaten vinden de wet veel te ver gaan. Ook hoogleraar Wim Voermans is bezorgd: "De minister zet de klok 150 jaar terug." 

Op 1 juli zou de 'Tijdelijke Wet Maatregelen covid-19' in moeten gaan, maar dat plan staat nu op losse schroeven. Het idee van de wet: de losse noodverordeningen die er nu zijn, in verband met het coronavirus, vastleggen in wetgeving. Maar de minister zou hiermee grondrechten schenden en vrijheden te ver inperken.

'Zo regeerde Willem I'

Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden vindt dat de minister hiermee teruggaat in de geschiedenis. "Zo regeerde Willem I, per decreet, zonder inbreng van het parlement."

Altijd, maar zeker bij maatregelen die inbreuk maken op persoonlijke vrijheden moet er controle zijn van de Kamer, vindt hij. "We zijn een democratische rechtsstaat waarin onze volksvertegenwoordigers iets te zeggen hebben over of en wanneer onze vrijheden worden beperkt."

Lees ook

Blanco volmacht

Ook maakt hij zich zorgen om de macht die het kabinet hiermee naar zich toetrekt: "Als Kamerleden hier voor stemmen, geven ze een blanco volmacht af aan de ministers."

Toch denkt Voermans niet aan kwade opzet, hij denkt dat minister De Jonge vooral heel doortastend te werk wilde gaan. "Maar de wereld gaat aan vlijt ten onder. Dit gaat echt veel te ver." Bovendien zijn er andere manieren om de dingen te regelen. "Je kunt een uitzonderingstoestand aankondigen. Ik snap niet dat daar niet voor is gekozen."

Petitie massaal ondertekend

De hoogleraar wil graag mensen wakker schudden: "Pas even op! Hier wordt, misschien met de beste bedoelingen, onze hele systeem aan de kant geschoven en dat kan niet zo zijn."

Zijn mening wordt breed gedragen. Niet alleen juristen, raadsleden en burgemeesters maken zich zorgen om het plan. De petitie 'Nee tegen de spoedwet' is intussen al meer dan 50.000 keer ondertekend.

6 belangrijke dingen die we nog niet weten over het coronavirus

In de afgelopen maanden waarin corona om zich heen greep, hebben we snel veel geleerd over het virus. Toch zijn er nog altijd dingen die we niet weten en dat kan een probleem zijn. Verslaggever Tom van't Einde geeft een overzicht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.