Liesbeth van Tongeren staat tot haar grote verbazing niet op de kandidatenlijst van GroenLinks. Volgens de kandidatencommissie is ze niet zichtbaar en niet groen genoeg en heeft ze de afgelopen jaren te weinig resultaten geboekt. Nu voert ze campagne voor zichzelf.

Volgens van Tongeren kreeg ze in een gesprek van tien minuten te horen dat ze niet op de lijst komt. De politica voelt zich overvallen; al die jaren heeft ze niets gehoord over een slecht functioneren. Verschillende afdelingen proberen haar nu alsnog op de lijst te krijgen.

Partijleider Jesse Klaver is volgens eigen zeggen verrast maar zegt niets voor haar te kunnen doen. De kandidatencommissie stelt de kandidatenlijst samen. Maar tegelijkertijd is Bram van Oijk op verzoek van Klaver wel op de lijst gekomen.

De kans dat dat het Kamerlid alsnog op de kieslijst van GroenLinks komt is klein, toch weerhoudt dat haar er niet van campagne voor zichzelf te voeren en de strijd met de partij aan te gaan. Liesbeth van Tongeren kwam in 2010 in de Tweede Kamer en richt zich vooral op de aardbevingschade in Groningen en windmolens. 

In Radio EenVandaag vertelt ze gevraagd te zijn geruisloos op te stappen, maar dat is ze niet van plan. Luister hier het hele gesprek met de politica terug: