Het is een opvallende carrièremove van Fred Teeven, oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en kamerlid voor de VVD. Hij struikelde een paar jaar geleden over de bonnetjesaffaire, maar heeft nu een nieuwe en best verassende baan. Hij is namelijk begonnen als buschauffeur. En daar wordt enthousiast op gereageerd.

Of Teeven hiermee zijn wachtgeld niet meer opstrijkt is niet duidelijk, maar dat is wel iets wat veel mensen bezig houdt. Zo was er indertijd een flinke discussie over oud D66-kamerlid Wassila Hachi, die met wachtgeld naar de VS vertrok om voor de campagne van Hillary Clinton te werken. Dat leverde een storm van kritiek op. Of Peter Rehwinkel, die met wachtgeld naar Barcelona vertrok om vrijwilligerswerk te doen.

Maar Fred Teeven pakt het dus anders aan. Volgens het bericht werkt hij 1,5 dag per week als buschauffeur en is hij een bedrijf begonnen. Of hij nog recht heeft op wachtgeld hangt af van wat er binnen komt. Voormalig politici krijgen maximaal drie jaar en twee maanden wachtgeld. In het eerste jaar heb je recht op 80% van je salaris. Dus een voormalig kamerlid als Fred Teeven zou ruim 6000 euro bruto wachtgeld per maand ontvangen. Dat bedrag vervalt pas als je een nieuwe baan hebt én je voldoende verdient. Dus dat Teeven een nieuwe baan heeft, betekent niet automatisch dat hij geen wachtgeld meer krijgt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.