Is het een koosnaampje of juist een scheldwoord? Voor hoofdredacteur Ricci Scheldwacht is PINDA* een geuzennaam waarmee hij de verhalen van Indische Nederlanders vertelt.

"Er wordt gezegd dat het Indische verhaal niet wordt verteld. Dat is niet zo. Het komt alleen niet naar buiten toe", zegt Ricci Scheldwacht, zelf van Indische komaf. Met het nieuwe blad PINDA*-Magazine wil hij de veelheid aan verhalen die er zijn naar buiten brengen.

Indische roots

Het zijn de verhalen van heel verschillende mensen als Mei Li Vos, Geert Wilders, Jesse Klaver of Theodor Holman, van Marion Bloem, Thierry Baudet of Monique Kleman. Wat ze gemeen hebben zijn hun Indische roots.

En ja, daar helpt die licht provocerende titel bij. "Wat we in het blad PINDA* willen laten zien is dat je het woord verschillend kunt opvatten." Het staat wat hem betreft symbool voor de Indische geschiedenis. "Dat kent zoveel verschillende versies. Iedereen heeft daar zijn eigen invulling voor."

Het verhaal van Indische Nederlanders in Nederland

Het is verleidelijk om terug te vallen op de verhalen uit het verleden, een verleden dat zowel getekend is door vreselijke kampverhalen uit de Tweede Wereldoorlog als het Tempo Doeloe, de 'goede oude tijd' in Nederlands Indië. Het is een valkuil die Ricci Scheldwacht heeft herkend, en in het blad heeft weten te omzeilen. "Het is veel meer een verhaal van Indische Nederlanders in Nederland dan een verhaal over daar."

En natuurlijk, dat verleden heb je nodig, vindt hij. "Maar uiteindelijk gaat het over een groep van meer dan 350.000 mensen die naar Nederland zijn gekomen sinds de jaren 50. Hoe hebben die mensen, hun kinderen en hun kleinkinderen een plek in Nederland gevonden? Daar gaat PINDA* over."

Cover Pinda
Bron: PINDA*
De cover van PINDA*-Magazine

Wilders en Baudet

Het is opmerkelijk dat zowel Wilders als Baudet een Indische achtergrond hebben, terwijl ze het daar zelf nauwelijks over hebben. "Ze staan erin omdat ze ook indo zijn. En ik vind het interessant dat er mensen binnen de Indische groep mensen zijn die niets van Wilders en Baudet willen weten."

"Aan de andere zijn er ook Indische Nederlanders die heel erg herkennen wat Wilders en Baudet zeggen", licht Scheldwacht toe. "Dat komt omdat het bijna dezelfde gedachten zijn die al in de kolonie heersten. Neem het verhaal dat Wilders vertelt over aanpassen. Assimileren, noemt hij het. Dat is jezelf aanpassen aan de meerderheid, dat je je eigen culturele indentiteit opgeeft. Veel Indische Nederlanders hebben dat gedaan. Omdat het moest, maar ook omdat ze dat zelf vonden."

'Nederlandser zijn dan de Nederlanders', dat is een zinnetje dat Wilders ook vaak gebruikt. Ik hoor oudere Indische mensen wel eens precies hetzelfde zinnetje zeggen.

Kennismaking

Dat het blad voorziet in een behoefte wordt wat Scheldwacht bevestigd door het succes. "Hij vliegt de winkel uit, dat is geweldig. De eerste 30.000 zijn er al uit."

Ook niet-Indische Nederlanders kochten de PINDA*, en daar is Scheldwacht alleen maar blij mee. "Het blad is juist ook voor niet-Indische Nederlanders. Omdat we willen uitleggen hoe het verhaal zit. We willen het verhaal verder brengen naar een niet-Indisch publiek. Het is eigenlijk een kennismaking. 'Hallo, hier zijn we, aangenaam kennis te maken'."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.