Taekwondo lijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea. Vandaag was er voor het eerst in twee jaar weer een officiële ontmoeting tussen de landen.

Aan beide kanten van de grens is taekwondo razend populair. Zelfs toen na de Noord-Koreaanse rakettesten alle contact werd verbroken, bleef het contact op taekwondo-toernooien bestaan. In juni mochten Noord-Koreaanse taekwondoka‘s zelfs een demonstratie geven tijdens een toernooi in Zuid-Korea. Het was het eerste echte teken van toenadering. De Zuid-Koreaanse president Moon zei toen: “Sport is het sterkste middel voor vrede.” 

Bij de officiële ontmoeting op de grens spraken de landen onder andere over deelname van Noord-Korea aan de Olympische winterspelen in Zuid-Korea. De twee landen hebben eerder al de wens uitgesproken om ook taekwondo een rol te geven als demonstratiesport.

Panda’s, tulpenvazen en een museum

Het gebeurt vaker dat sport en cultuur worden gebruikt om de banden tussen twee landen aan te halen. Het bekendste voorbeeld is de Pandadiplomatie van China.

Pandadiplomatie
China leent al jaren reuzenpanda’s uit aan bevriende landen. Vorig jaar kreeg Ouwehands Dierenpark in Rhenen er nog twee. De panda’s hebben een Chinees paspoort en blijven eigendom van China. Het land gebruikt om de banden met handelspartners warm te houden.

Cubaanse sigaren
Fidel Castro liet zijn eigen sigaren maken om uit te delen aan bevriende staatshoofden. Wie op goede voet met Castro stond kon regelmatig een doosje Cohiba sigaren verwachten.

Delftse tulpenvazen
Een van de duurdere diplomatieke cadeaus uit Nederland is een tulpenvaas van 16.000 euro. Speciaal gemaakt in Delft. De vaas wordt bij bijzondere gelegenheden aan bevriende landen gegeven.

Kunst
Frankrijk zet bij voorkeur kunst in als diplomatiek wapen. De dure kunstwerken van het Louvre vliegen de hele wereld over en vorig jaar opende er in Abu Dhabi zelfs een dependance van het wereldberoemde museum vol met kunst uit Frankrijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.