Tijdens een avondje stappen krijgt hij een klap op zijn hoofd met een kettingslot. Zijn schedel is verbrijzeld en zijn leven is voorgoed veranderd. Jonas Melsert was in 2008 slachtoffer van zinloos geweld. Voor de serie ‘Van Nul tot Nul’ spreekt verslaggeefster Amanda Spoel met Jonas.

Tijdens de UIT-weken in Utrecht krijgen de vrienden van Jonas ruzie met de vriendengroep van Ruben ter H. Jonas probeert de ruzie te sussen, maar uiteindelijk richt de dader zijn agressie op hem. In een zijstraat haalt Ruben uit en slaat met een kettingslot op zijn hoofd. Jonas heeft de ernst van de situatie niet goed door en wil niet dat er een ambulance wordt gebeld. “Je wil niet dat je ouders daarmee gebeld worden.” Dan merkt hij dat hij zijn rechterkant niet meer kan bewegen, maar dat was niet het ergste. “Ik wilde praten maar dat ging niet, het was het engste wat ik ooit heb meegemaakt.” In het ziekenhuis blijkt zijn schedel in acht stukjes te zijn gebroken. Het feit dat hij het heeft overleefd, ligt volgens de artsen aan zijn fysieke conditie. “En een partij geluk, dat is niet te beschrijven.” Sinds dit jaar heeft Jonas een vervangend plastic schedel.

Tegenwoordig studeert Jonas in Amsterdam op de universiteit ‘Bestuur en Organisatiewetenschappen’. Terwijl hij vroeger zonder moeite zijn vwo afrondde, gaat studeren nu moeilijker omdat zijn geheugen is aangetast. Ook zal Jonas nooit meer kunnen voetballen. Wraakgevoelens heeft hij niet, maar hij zal de dader nooit vergeven. “Ik zit er voor de rest van mijn leven mee en ik wil dat hij dat ook zit. Ik ben er elke dag mee bezig en dat zal de rest van mijn leven blijven. Ik hoop dat hij tot als hij tachtig is nog steeds weet wat hij ooit gedaan heeft.”

Van Nul tot Nu - Jonas Melsert