Corona brengt veel ellende met zich mee, maar er zijn ook lichtpuntjes. Door al het thuiszitten ontdekken we nieuwe hobby's. En we pakken oude weer op. Zeven mensen over wat hen de crisis doorhelpt.

We vroegen het EenVandaag-publiek welke aanschaf van de afgelopen tijd hen gelukkig maakt en kregen veel reacties. Huisdieren kwamen veel langs, vooral honden. Mensen struinden daarnaast massaal Marktplaats af naar keyboards, elektrische gitaren en apparaten waarmee ze thuis kunnen sporten. Anderen kochten kwasten, verf en lappen stof voor een dagelijkse handwerksessie, of een nieuwe (tweedehands) fiets.

Tonnie Voets uit Boxtel - quiltstoffen

Tonnie Voets
Bron: Eigen foto
Tonnie Voets met een van haar quiltdekens

Tonnie Voets komt de dagen door met patchen en quilten. Dat is kort gezegd een handwerktechniek waarbij je verschillende stofjes op elkaar naait tot een quilt, een lapjesdeken. Haar meest waardevolle aankoop tijdens coronatijd: stoffen waarmee ze haar hobby kan uitvoeren.

"Het kan op elke gewenste plek in huis en is heel gevarieerd, dat maakt het zo leuk", vindt Tonnie. "Ik droom weg in quiltboeken, waarin ik mooie patronen opzoek. En stofjes uitzoeken uit mijn voorraad lappen, voelt als rondkijken in een enorme doos bonbons. Deze hobby helpt mij door de coronacrisis heen omdat ik - ondanks dat ik hele dagen alleen ben - in mijn hoofd én met mijn handen bezig ben met leuke dingen. Ik zie een mooi resultaat ontstaan."

Zen Prins uit Den Haag - alles voor een 'droombaard'

Baardtrimset
Bron: Eigen foto
Baardtrimset

Toen Zen hoorde dat de kappers opnieuw dicht zouden gaan, besloot hij zijn haar te laten groeien. En bij dat nieuwe kapsel paste ook best een vollere baard, vond hij. "Al snel merkte ik dat professionele 'beard groomers' (kappers die zich speciaal met je baard bezighouden, red.) daar best wat producten voor gebruiken. Toen besloot ik maar eens wat uit te proberen."

Het begon met het vervangen van zijn oude baardtrimmer, die wel een upgrade kon gebruiken en een stugge borstel die zijn 'net-wakker-baard' nog nét kon temmen, vertelt Zen. "Maar voor ik het wist zat ik op internet te kijken naar allemaal glanzende baarden die de hele dag perfect op z'n plek bleven staan. Sindsdien heb ik baardolie, baardbalsem, baardmoisturizer en een nieuwe baardtrimmer gekocht om mijn rommelige baard om te toveren naar een droombaard."

Tet Luursema uit Delfzijl - hondje Thomas

Tet Luursema
Bron: Eigen foto
Tet Luursema met pup Thomas

"Pup Thomas houdt me op én van de straat", lacht Tet Luursema. Op 2 september haalde ze hem op in Wehl, samen met haar vriendin die zijn broertje meenam. "Een ontzettend goede beslissing en géén corona-impulsaankoop. Ik heb altijd honden gehad", vertelt ze.

"De periode vooraf was mooi. Het huis 'puppyproof' maken, inlezen. Daar had ik vanwege corona alle tijd voor. Mijn vriendin en ik hebben veel gezelligheid aan elkaar met onze hondjes. Al is dat nu even minder vanwege de beperkende maatregelen. Ik ben eigenlijk de hele dag met Thomas in de weer." Een bijkomend voordeel: met de avondklok kan ze straks na 20.30 uur ook nog een blokje om. Lachend: "Maar ik leen hem niet uit, hoor."

Lees ook

Carla Miedema uit Hoorn - keyboard

Keyboard van Carla
Bron: Eigen foto
Keyboard van Carla

Als 74-jarige hartpatiënt zit Carla Miedema al bijna een jaar thuis. Naar de supermarkt durft ze niet en met haar kinderen afspreken zit er ook niet in. "Ik ben bang dat ik dat niet overleef." Maar van het keyboard, dat ze het afgelopen jaar aanschafte, wordt ze ontzettend blij.

Muziek is haar grote liefde, vertelt ze. "Ik zocht naar iets moois, iets waar ik blij van zou worden. Vroeger had ik een echte piano. Maar zo'n groot, zwaar ding paste niet in mijn huidige woning. Daarom schafte ik een keyboard aan. Ik volg nu lessen via YouTube, daar is zoveel te vinden." Welk nummer ze het liefste speelt? "'Tulpen uit Amsterdam' van Herman Emmink komt aardig in de buurt."

Herbert Boerboom uit Amsterdam - nieuwe fiets

Herbert is blij met zijn nieuwe fiets
Bron: Eigen foto
Herbert is blij met zijn nieuwe fiets

Voor een herenfiets voelt Herbert Boerboom zich op zijn 76e niet lenig genoeg meer. Om er toch even uit te kunnen, gebruikte hij tot voor kort de fiets van zijn vrouw. "Maar die had z'n langste tijd gehad, de lampen en remmen deden het niet goed meer. Dus tijdens donkere dagen kon ik die niet gebruiken. Hetzelfde gold ook voor een ritje naar de supermarkt in de vroege ochtend, om boodschappen te doen tijdens de rustigere seniorentijden."

Afgelopen week maakte Herbert een stevige wandeling door de stille straten naar het Westerpark en kwam hij een fietsenwinkel tegen. Daar kocht hij een tweedehands fiets zonder stang en mét werkende verlichting en remmen. Hij is trots op zijn nieuwe fiets. "De volgende dag ben ik vóór achten in de ochtend op de fiets naar de super gestapt."

André en Coby van Pinxteren - bordspellen die je met z'n tweeën kunt doen

Spelletjes spelen
Bron: Eigen foto

Een spelletje spelen na het eten, vaak met vrienden of familie. Dat deden Coby en André graag. Nu mensen uitnodigen lastiger is vanwege de lockdown, doen ze het met z'n tweeën. André: "We hebben een aantal varianten gekocht van het bordspel Ticket to Ride, waarbij je een spoornetwerk bouwt. We vinden het geweldig om dit samen aan tafel te spelen, in plaats van op de bank hangen, of op onze telefoons te zitten."

En verveeld zullen ze er niet van raken: ze hebben inmiddels elf varianten van het spel. En waar nodig passen ze voor wat extra uitdaging de spelregels aan. "Dit spel verveelt niet en we doen dit bijna dagelijks naast de broodnodige wandelingen en fietstochten. Want je moet er ook op uit."

Marion van der Veer uit Doorwerth - schilderspullen

Marion in haar atelier
Bron: Eigen foto
Marion in haar tot atelier omgebouwde garage

"Mede door corona is schilderen mijn grootste hobby geworden. Zo groot dat ik mijn garage heb omgetoverd tot atelier", vertelt Marion van der Veer. In het begin van de crisis kocht ze nieuwe penselen, acrylverf en zes grote doeken. Nu schildert ze dagelijks zo'n 3 uur per dag. "Dan is mijn hoofd rustig, pieker ik niet en ben ik alleen maar bezig met mijn handen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.