Uitgekeken op je werk en toe aan nieuwe baan? Wil je een opleiding met baangarantie? Bevolkingsonderzoek Nederland zoekt laboranten voor borstscreening. Ook zij-instromers zijn welkom.

"Ik heb een kappersdiploma en jarenlang als kapster gewerkt", zegt Corinda Roos. "Ik was al een tijdje uit het kappersvak, maar wilde toch weer met mensen gaan werken. Toen zag in deze opleiding op Facebook." Vorig jaar september begon Corinda in Rotterdam aan de tweejarige opleiding tot screeningslaborant borstkanker bij Bevolkingsonderzoek Zuid-West.

Personeelstekort wegwerken

De inservice-opleiding is bedoeld om het personeelstekort weg te werken. Doordat er te weinig laboranten zijn voor het bevolkingsonderzoek borstkanker zijn er behoorlijke achterstanden opgelopen. Wordt er normaal om de 2 jaar gescreend, inmiddels ligt het gemiddelde in heel Nederland al op 31 maanden. Om extra personeel op te kunnen leiden is besloten de screeningsperiode tijdelijk in heel Nederland te verlengen naar 3 jaar (36 maanden).

Het is de bedoeling dat de opleiding een blijvertje is. "We sorteren voor op de uitstroom van personeel, we gaan niet zitten wachten tot iemand met pensioen gaat", vertelt manager Bevolkingsonderzoek Borstkanker Zuid-West Marja Hurxkens. "Dit is een landelijk project, alle vijf bevolkingsonderzoeksregio's werken samen. Met deze opleiding kunnen wij voldoende mensen opleiden om straks iedereen weer om de 24 maanden uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker."

Corinda Roos zit in het tweede jaar van de opleiding screeningslaborant borstkanker.

Te weinig instroom

Volgens Marja Hurxkens is vooral in het westen en midden van het land het personeelstekort het grootst. Dat heeft volgens haar te maken met de vele ziekenhuizen in het werkgebied van het Bevolkingsonderzoek.

"We zagen al een aantal jaren dat veel personeelsleden met pensioen zouden gaan. De komende jaren stroomt eenderde van de in totaal 325 laboranten in Nederland uit. Normaal hadden we voldoende nieuwe aanmeldingen, vaak personeel uit ziekenhuizen, maar dat bleef nu achter."

Lees ook

Eigen opleiding

De opleiding voor laboranten die nu nog in ziekenhuizen werken, maar ook voor zij-instromers. Mannen en vrouwen die genoeg hebben van hun huidige baan en wel eens wat anders willen. "Ze krijgen een opleiding van 2 jaar. Na 1 jaar krijgen ze een screeningscertificaat en mogen ze zelfstandig werken. Het tweede jaar is voor verdieping op andere vakgebieden, zodat ze eventueel ooit kunnen doorstromen naar een afdeling radiologie van een ziekenhuis."

"Ik denk dat we hiermee ook de samenwerking met ziekenhuizen kunnen bevorderen", zegt Marja Hurxkens. De opleiding kost 30.000 euro en wordt betaald door Bevolkingsonderzoek Nederland. "Waar vind je een werkgever die je opleiding betaalt en garantie geeft op een baan?"

Lees ook

Marja Hurxkens is projectleider van de opleiding screeningslaborant

Veel animo

De animo is groot. Voor de eerste opleiding meldden zich 150 kandidaten. Daarvan werden er tien aangenomen. "Het instapniveau is minimaal havo of mbo-4. We kijken ook of ze de theorie aan kunnen. En het is belangrijk dat de kandidaat technisch inzicht en een dienstverlenend karakter heeft," zegt Hurxkens.

"De selectie is streng aan de voordeur, omdat we we willen dat iedereen het diploma haalt." Landelijk zijn er nu 14 studenten in opleiding. Ze gaan naar school, maar werken ook. Ex-kapster Corinda zit erbij, maar ook een voormalig huidtherapeute en een student die een professionele tenniscarrière in het verschiet had. In februari start de tweede opleiding voor 23 kandidaten en in september 2021 zal er weer een starten.

Pittige opleiding

"Het bevalt heel goed, ik vind het super", zegt Corinda, terwijl een van de screeningslaboranten de gemaakte borstfoto's met haar doorneemt. "Het is wel een pittige opleiding, dat moet ik wel zeggen. Ik werk 32 uur en daarnaast heb je je studie-uren. Er zijn wel wat weekendjes dat ik in de boeken zit. Maar ik doe er alles voor, het is maar 2 jaar."

"Het contact met mensen vind ik fijn en dat ik kan meehelpen met het vroegtijdig opsporen van borstkanker, dat vind ik wel een mooi beroep."

Studente Corinda Roos krijgt uitleg bij het maken van een borstfoto

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.