Ze werkt al 23 jaar in de horeca. En ze had nooit verwacht in de zorg te werken. Toch heeft Angelique Oldewening vandaag haar eerste werkdag in een woonzorgcentrum. Samen met tientallen collega's vangt ze een deel van het personeelstekort in de zorg op.

"Toen ik de oproep uit de zorg zag, dat ze gastheren en -vrouwen konden gebruiken, dacht ik niet meteen: ja dat ga ik doen," vertelt Angelique. Toch ging ze overstag: " Ik doe dit omdat ik kan helpen. Stilzitten is niets voor mij. Dus dit is een prima oplossing."

Van de horeca naar de zorg

En Angelique is niet de enige die de switch maakt van de horeca naar de zorg. Nu de kroegen en restaurants dicht zijn, heeft het horecapersoneel de handen vrij. En dat terwijl in de zorg juist extra handen nodig zijn.

Acht zorginstellingen in Drenthe en Groningen bedachten daar iets op. Ze deden een oproep aan horecapersoneel om te komen werken. En nu hebben obers, koks en gastheren en -dames vandaag ineens hun eerste werkdag in een verzorgingshuis.

Lekkere wraps en smoothies rondbrengen

En dus zit Angelique vandaag bij de ingang van zorginstelling De Kaap. Hier vangt ze de bezoekers op, wijst ze de weg en legt de coronaregels uit. "Wat mijn voornaamste taak nu is, is dat ik mensen die binnenkomen een formulier laat invullen, voor de dagregistratie en mensen hun handen laten desinfecteren."

Ook wil ze het personeel zo veel mogelijk in de watten leggen: "Bijvoorbeeld dat ik smoothies ga maken in de keuken, of lekkere wraps rondbreng. Zo wil ik het met mijn ervaring leuker maken hier voor iedereen," zegt Angelique.

Lees ook

'Het wordt nooit leuker dan de horeca'

En daarmee helpt ze niet alleen de zorg, maar ook het restaurant De Schildhoeve, waar ze als hoofd bediening werkt: "Normaal zou de horeca alle loonkosten gewoon door moeten betalen, maar nu krijgen we dat vanuit de zorg betaald. Alle uren die ik werk, krijg ik 100 procent betaald," legt ze uit. In totaal zijn 14 van haar collega's nu in de zorg aan het werk.

Toch denkt Angelique niet dat ze lang in de zorg blijft werken: "Het is superleuk dat je je op een positieve manier kan inzetten. Maar de horeca zit in mijn bloed. Dat doe ik al 23 jaar. Dus het wordt nooit leuker dan de horeca." Maar het kan nog wel een tijdje duren voordat de horeca weer opengaat: "Ik heb er een hard hoofd in dat we over drie weken alweer aan de slag kunnen. Dus ik blijf in de zorg werken zolang het nodig is. Ik denk dat ik hier nog wel even werk."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.