De twee Haagse oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg zijn vrijgesproken voor het liegen onder ede in de zogenoemde Chipsholzaak. Er was te weinig bewijs hiervoor, oordeelde de rechtbank in Utrecht vanmiddag. Wat betekent de uitspraak en zaak voor het aanzien van de rechtsstaat?

UPDATE 5 december: het Openbaar Ministerie Utrecht heeft vandaag hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank Utrecht inzake de verdenking tegen twee oud-rechters.

Na uitgebreide bestudering van de uitspraak van 23 november, waarin beiden werden vrijgesproken van de verdenking van meineed, heeft het OM Utrecht besloten in appèl te gaan tegen twee van de drie feiten. Deze feiten betreffen ten aanzien van beiden de verklaringen onder ede over hun onderlinge contacten en ten aanzien van één van hen ook de verklaring over het telefoongesprek met een advocaat over de Chipsholzaak.

Het OM Utrecht kan zich niet vinden in de onderbouwing van het vonnis ten aanzien van deze feiten en is van oordeel dat er voldoende aanknopingspunten zijn om de zaak aan het Hof voor te leggen. Voor het derde feit had het OM al zelf vrijspraak gevraagd.

De zaak zal worden overgedragen aan het ressortsparket in Arnhem voor behandeling bij het Hof aldaar.

UPDATE: De rechter spreekt Kalbfleisch en Westenberg vrij van meineed. De tenlaste gelegde feiten zijn volgens de rechtbank niet wettig en overtuigend bewezen.

De Haagse oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg hoorden vanmiddag of zij een werkstraf moesten uitvoeren omdat zij onder ede zouden hebben gelogen. Justitie eiste twee weken geleden de maximale werkstraf van 240 uur en voorwaardelijke celstraffen tot 4 maanden. Westenberg loog volgens justitie over zijn contact met een advocaat in de Chipsholzaak. Hij zou bovendien net als Kalbfleisch onder ede hebben gelogen over hun vriendschap. Het OM meent dat de twee elkaar vaak zagen.

De zaak rond Chipshol draait om een vonnis van Westenberg in een ruzie tussen projectontwikkelaars over gebiedsontwikkeling rond de luchthaven Schiphol. Chipshol is ervan overtuigd dat het de zaak heeft verloren omdat de concurrent een vriend van Westenberg en Kalbfleisch was.

We spreken strafpleiter Gerard Spong, Chipshol-eigenaar Peter Poot en Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak.

De uitspraak kunt u hier teruglezen.

Verslaggever Marijn Duintjer Tebbens is in de rechtszaal aanwezig en doet via Twitter verslag:

[View the story "Uitspraak meineedzaak rechters Kalbfleisch & Westerberg" on Storify]

Lees ook