Slecht nieuws voor de horeca: millennials drinken liever thuis een glaasje dan dat ze uitgaan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksbureau Mintel.

Van daten via apps tot winkelen op het internet: het lijkt erop dat millennials bijna alles doen vanuit het comfort van huis. Uit het onderzoek van Mintel blijkt dat drie op de tien jongere millennials thuis drinkt omdat ze vinden dat het te veel moeite kost om uit te gaan. 

‘Unieke drinkervaring vereist’ 

 Millennials –de generatie die geboren is tussen 1980 en 2000- zeggen een betere controle te hebben over hun alcoholinname als zij thuis consumeren. Ook is het thuis drinken goedkoper (69 procent) en vinden deelnemers het persoonlijker om niet de deur uit te gaan (35 procent). 

“Millennials zijn koplopers als het gaat om thuis socialiseren”, reageert Caleb Bryant van Mintel. Hij verwacht dan ook dat de volgende generatie, de zogeheten iGeneration, vaker thuisblijft aangezien zij ‘over het algemeen als zuiniger en pragmatischer’ worden beschouwd dan millennials. “Bars en restaurants moeten harder dan ooit werken om klanten een unieke drinkervaring te bieden.”

Het zijn de oudere consumenten die wél bereid zijn de tijd te nemen. Van de babyboomers (54-72 jaar) vindt slechts 15 procent het te veel moeite om de deur uit te gaan voor een drankje. 

Alcoholgebruik in Nederland

Volgens het Trimbosinstituut drinken acht op de tien Nederlanders, nog tot op hoge leeftijd. Pas vanaf 75 jaar neemt het aantal drinkers af. Van de 18 tot 25-jarigen gebruikt circa 86 procent alcohol (cijfers uit 2016). 

Onder de 20-24-jarigen is het hoogste percentage drinkers 87,1%. Van de ouderen boven 75 jaar drinkt 69,9% alcohol.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.