Het aantal Turkse en Marokkaanse Nederlanders dat heeft vastgelegd géén organen te willen doneren is de laatste vier jaar verdubbeld. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Volgens Leonieke Schouwenburg van Stichting MeSam is dit deels een gevolg van de nieuwe donorwet: “Via social media zijn er in deze gemeenschappen massaal berichten gestuurd met de boodschap: zorg dat je zo snel mogelijk ‘nee’ registreert.”

Bijna 26 procent van alle Marokkaanse Nederlanders geeft aan geen organen te willen doneren na hun dood. Er zijn bijna geen mensen binnen deze groep die zich hebben geregistreerd als donoren. Maar liefst 95% van de Marokkaanse Nederlanders die zich heeft geregistreerd heeft bezwaar gemaakt tegen orgaandonatie. Een soortgelijke trend is te zien bij mensen met een Turkse achtergrond: 85% van de ingeschrevenen zegt 'nee' tegen het doneren van hun organen. Volgens Schouwenburg zijn mensen geschrokken van de snelheid waarmee de nieuwe wet was aangenomen: “Ze begrepen dat ze automatisch verplicht donor zouden worden. Het voelt dan als een veiligere keuze om je beslissing te ‘parkeren’ met een ‘nee’.”

Kijk & Lees ook:

Meer dialoog onder imams over orgaandonatie

Volgens Islamitisch theoloog en Imam Rafik Dahman is er onder Marokkaanse en Turkse Nederlanders nog veel twijfel over de Islamitische visie over orgaandonatie. “De meeste geleerden geven aan dat orgaandonatie binnen de Islam geen enkel probleem oplevert. In principe is doneren toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Maar juist deze voorwaarden zorgen voor meningsverschillen onder moslims.” Dahman pleit voor meer dialoog onder imams over orgaandonatie. “Ze moeten vaker met elkaar aan tafel zitten zodat er meer consistente communicatie is over het onderwerp.”

Weinig vertrouwen in medische instituties

Naast het theologisch aspect speelt er ook een vertrouwenskwestie onder Marokkaanse en Turkse Nederlanders, zegt Imam Yassin Elforkani: “Veel moslims vragen zich af in hoeverre ze hun lichaam kunnen toevertrouwen aan medische instituties in Nederland. Imams moeten er meer over praten en moslims onderling moeten het erover hebben om het vertrouwensgevoel te versterken. Nederlandse moslims hebben ook organen nodig, dus het kan niet zo zijn dat je alleen organen accepteert maar niet doneert.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.