Ruim 40 jaar schitterde hij prime-time op de Turkse televisie: Huysuz Virjin, (vertaald de ‘Balorige Maagd’) is een vrouwelijke creatie van de Turkse toneelspeler Seyfi Dursunoglu. Deze Dame Edna van de Turkse televisie werd onlangs door de conservatieve AK-partij van de buis gehaald. Een man in vrouwenkleren zou onsmakelijk zijn om naar te kijken en schadelijk zijn voor kinderen. EénVandaag zocht de niet meer zo Balorige Maagd op in zijn huis in Istanbul. In Nederland spreken we met cabaretière Nilgun Yerli en Margreet Dolman over deze Turkse Dame Edna, religieuze politici, vrijheid van meningsuiting en de zin en onzin van mannen in vrouwenkleren.

Door deze en andere besluiten heeft de regerende AK-Partij heeft zich in de afgelopen maanden bepaald niet populair gemaakt. De conservatieve koers, die de seculiere staat zou ondermijnen, baart veel Turken zorgen. De onlangs aangenomen wet die het dragen van hoofddoekjes op universiteiten weer mogelijk maakt, heeft ervoor gezorgd dat Het constitutionele Hof van Turkije nu onderzoekt of de AK-partij kan worden verboden. Volgens de procureur-generaal Yalcinkaya vormt de AKP „het centrum van activiteiten tegen de seculiere staat”. En op die seculiere staat, ingevoerd door de beroemde Turkse leider Kemal Ataturk, zijn de meeste Turken erg trots. Kemal Ataturk wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne Turkse staat. Hij scheidde kerk en staat en voerde grote sociale en politiek hervormingen door. Hij geniet in Turkije nog steeds een mythische status en zijn portret hangt nog steeds in ieder openbaar gebouw. De seculiere elite (waaronder leger en justitie) vreest dat de AK-Partij Turkije langzaam maar zeker wil islamiseren. Erdogan ontkent de aantijgingen en zegt een conservatieve partij te leiden vergelijkbaar met christendemocratische partijen in West-Europa. Bij de laatste verkiezingen kreeg de AKP 47 procent van de stemmen. De AKP onderzoekt intussen de mogelijkheden om de grondwet aan te passen zodat het in de toekomst moeilijker wordt om politieke partijen te verbieden. De partij zou voor de grondwetswijziging steun zoeken bij de nationalistische partij MHP. Die steunde eerder een grondwetswijziging om het hoofddoekjesverbod op universiteiten te versoepelen. Het verzoek tot een verbod op de AK-partij heeft internationaal tot scherpe kritiek geleid.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.