Zanger Dotan gebruikte een 'trollenleger' om zijn imago op te krikken. Het liegen en bedriegen van artiesten om platen in de hitlijsten te krijgen blijkt van alle tijden. "Het is een feit dat dit volop gebeurt", beweert zanger, DJ en platenbaas Eddy Ouwens, al stond hij wel te kijken van het verhaal over Dotan. "Ik was niet verbaasd, maar ik werd wel misselijk. Zo gek heb ik het nog niet meegemaakt."

Hitlijstmanipulatie, omkopingen, je eigen platen opkopen; Ouwens heeft alle trucjes om meer platen te verkopen wel voorbij zien komen in zijn carriere. "Artiesten wringen zich in de raarste bochten om in de publiciteit te komen of om te stijgen in de hitlijsten."

'Dotan heeft het niet nodig'

"Het hoort ook bij het artiestenbestaan. Marketing is ontzettend belangrijk en je moet een constante publiciteitsstroom op gang houden", aldus Ouwens. De inzet van internettrollen verbaast hem dan ook niet: "Wat ik wel verbazingwekkend vind, is dat het blijkbaar redelijk makkelijk te achterhalen is dat het van Dotan zelf komt. Andere artiesten zetten hun fanclubs hier voor in."

Wel verbaast het Ouwens dat nu juist Dotan gebruik maakt van nepprofielen op social media. "Die jongen is hartstikke goed. Hij heeft dat helemaal niet nodig."

Drank en bosjes bloemen

Ouwens paste zelf in het verleden ook wel eens een trucje toe. "Wij gingen met een artiest langs platenhandelaren met flesjes drank en bosjes bloemen." Op die manier probeerde Ouwens de platenhandelaren te paaien om zijn platen de hitparade in te promoten.

Ook als DJ kreeg Ouwens te maken met gesjoemel. "Een muziekmanager gaf mij eens een single, in de hoop dat ik het zou draaien op de radio. Er zat twee honderd gulden in. Een enorm bedrag voor mij in die tijd." Ouwens besloot het geld direct te retourneren. "Daar lag voor mij de grens."

Op wat voor manier het schandaal Dotans carriere gaat schaden, vindt Ouwens moeilijk om te zeggen. "Hij moet snel met een verklaring komen. Eerlijkheid wint altijd", is zijn advies aan de zanger.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.