Net te laat voor de kerst, maar er is wél kou en sneeuw op komst! Veel mensen kijken er naar uit, na een zachte herfst en een warme december verheugen ze zich op winterse kou met een sprookjesachtig wit landschap.

Volgens de laatste weerkaarten en pluimen, die flink gedeeld worden op social media, treedt de kou zaterdag in. Winterse buien worden gevolgd door enkele dagen kouder weer, met overdag vorst.

Of de schaatsen uit het vet kunnen is echter de vraag, want de kou lijkt slechts een paar dagen aan te houden. Volgens onze eigen Gerrit Hiemstra is de kans echter aanwezig dat het zaterdag niet gaat sneeuwen, maar regenen:

'Kristallen' glazen AH

Zijn de kristallen glazen van Albert Heijn nu écht van kristal of niet? Daarover maken heel wat mensen zich druk vandaag. Er is zelfs een klacht neergelegd bij de Reclame Code Commissie door ontevreden klanten.

De supermarkt heeft een actie lopen waarbij klanten kunnen sparen voor 'kristallen glazen'. Bij elke 10 euro aan boodschappen krijg je een sticker die je in een spaarkaart kunt plakken. Bij een volle kaart krijg je kristallen glazen. Leuk voor de kerst. Maar volgens de ontevreden klanten zijn het helemaal geen echte kristalglazen omdat het glas geen lood bevat.

De supermarkt houdt vol dat het wél echt kristal is. Ook fabrikant Villeroy & Boch stelt dat het om echt kristal gaat, maar klopt het dat er geen lood in zit. Huh? Om het kristal te noemen moet er minimaal 24% lood in het glas zitten. Om het 'kristalglas' te noemen, minimaal 10% lood of ander metaal. En daar zit hem de crux: er zit weliswaar geen lood in het glas, maar wel meer dan 10% metaaloxide. En dus mag het kristalglas worden genoemd. Villeroy & Boch stelt dat ze geen lood gebruiken omdat dit in de vaatwasser lelijke vlekken veroorzaakt.

BBC correspondent doet stoned verslag

Een YouTube-filmpje van BBC correspondent Quentin Sommerville gaat viral. De journalist probeert serieus een stand-upper te doen bij een brandende berg in beslag genomen heroïne, hasj en opium. Maar hij is zó high van de rook, dat  hier niet veel van terecht komt. 

Gelukkig ziet Sommerville er zelf de humor van in en plaatste hij het filmpje daarom als ‘kerstcadeautje’ op YouTube voor zijn volgers. Hij zette erbij: "Lieve mensen, het is al een jaar van kogels en bloedvergieten. Daarom hebben jullie met kerst iets om te lachen verdiend."

Schoolreisje loopt uit de hand: kwart klas keert zwanger terug

Zeven Bosnische meisjes, tussen de 13 en 15 jaar, zijn na een schoolreisje naar Sarajevo zwanger terug gekomen. De meisjes waren met 21 andere meisjes uit hun klas 5 dagen naar de hoofdstad om musea en historische bezienswaardigheden te bezoeken. Maar dat ze ook nog andere dingen hebben bezichtigd, blijkt uit het feit dat ze zwanger terugkwamen.

Woedende ouders eisen nu een verklaring van de school, maar de school geeft de ouders de schuld. Die hadden hun dochters beter moeten opvoeden.  Volgens een gynaecoloog in Sarajevo staat het geval niet op zich. Tienerzwangerschappen zouden een stijgende trend zijn in Bosnië-Herzegovina. Volgens hem ligt het aan het gebrek aan seksuele voorlichting op scholen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.