De Russische zender RT was er als de kippen bij om het EenVandaag verhaal over de zwarte lijst voor journalisten bij het Ministerie van Defensie over te nemen. Uiteraard zal het er mee te maken hebben dat Nederlandse diplomaten de Russen vaak wijzen op het gebrek aan persvrijheid in Rusland.

En dat RT gefinancierd wordt door de Russische overheid en daarom bekendstaat als propagandazender.

De zender benadrukt dat we 2 plekken zijn gedaald op de lijst van meest persvrije landen (van nummer 2 naar nummer 4) en ze hadden aansluitend een interview met NVJ voorzitter Thomas Bruning hierover. RT zendt uit in meer dan 100 landen, zodat meer dan 700 miljoen mensen de uitzendingen van de zender kunnen zien.

‘Internetarchief in rap tempo aan het verdwijnen’

Bij UNESCO erfgoed denk je misschien niet meteen aan internetpagina’s, maar toch vindt er vandaag een UNESCO vergadering plaats in Parijs over het feit dat veel opgeslagen informatie van internet niet goed wordt bewaard. Met name uitingen op social media worden niet goed bewaard, terwijl die juist waardevolle informatie bevatten over een tijdsbeeld voor onderzoekers in de toekomst. 

Volgens Marcel Ras, programmamanager van de Nationale Coalitie voor Digitale Duurzaamheid (NCDD), komen we “net uit de dark ages van het digitale tijdperk. Veel informatie uit de begindagen van het internet is kwijt.” zegt hij in de Volkskrant. Vaak kost het teveel geld om alles op te slaan en voor eeuwig te bewaren, of verdwijnen de bedrijven die achter sites zitten.

Boek over Clintons: ‘rijk door buitenland’

Hillary Clinton gebruikte haar ambt van minister van Buitenlandse Zaken om gunsten te verlenen aan buitenlandse geldschieters die miljoenen dollars stortten op de rekening van haar familiestichting, de Clintonfoundation. Ook betaalden deze geldschieters miljoenen aan Bill Clinton, in ruil voor speeches.

Dat staat allemaal in een nieuw boek over de Clintons met de weinig verhullende titel “Clinton Cash: The Untold Story of How and Why Foreign Governments and Businesses Helped Make Bill and Hillary Rich”

Volgens de auteurs heeft Bill Clinton in 12 jaar tijd 105 miljoen dollar verdiend met het houden van speeches. Ongeveer de helft daarvan deed hij in de vier jaar dat zijn vrouw minister van buitenlandse zaken was. In het boek zeggen ze dat er sprake is van honderden grote transacties naar de Clintonfoundation in de periode dat Hillary minister was.

App om iemand in elkaar te laten slaan

In China is een app uit de handel gehaald omdat je er mensen opdracht mee kon geven iemand in elkaar te slaan. Minstens 40.000 mensen hadden de app, Didi Da Ren, al gedownload voordat hij werd ingetrokken.

Volgens de makers was de app nooit bedoeld om tot geweld aan te zetten, maar er werden volop oproepjes geplaatst van mensen die iemand in elkaar wilden laten slaan, waar geweldplegers dan weer op reageerden en er een prijs werd afgesproken.

Een journalist kwam via Didi Da Ren aan het telefoonnummer van een man die voor ongeveer 50 euro wel iemand het ziekenhuis in wilde slaan. Het is niet bekend of er ook mensen daadwerkelijk in elkaar zijn geslagen door de app.