Die berekening deed Oxfam Novib en een artikel daarover in The New York Times van vandaag wordt veel gedeeld. Oxfam wil graag aandacht voor de almaar groeiende inkomensongelijkheid op het World Economic Forum in Davos, dat deze week begint. Vorig jaar waren er nog 85 miljardairs die samen evenveel bezaten als de 3,5 miljard armste. De 80 rijksten bezitten samen 1,9 triljoen dollar. 

Verder komt naar voren dat rijkste 1% van de totale wereldbevolking, goed is voor de helft van alle bezittingen. En ook die 1% wordt steeds rijker. Duizelingwekkende cijfers. Oxfam keek ook naar de lijst van rijkste mensen van Forbes en kwam er zo achter dat de meest lucratieve business tak dit jaar gezondheid en farmacie was: de inkomsten in die wereld stegen met maar liefst 47%. Volgens Oxfam komt dit door de sterke lobby van deze bedrijfstak, die daar hun eigen zekerheden en winsten mee veilig stelt.

Nieuw: de e-joint

Nooit meer je adem inhouden als je langs een coffeeshop wandelt, nooit meer stinkende kleren als je ín een coffeeshop zit, want dé oplossing voor alle wietlucht is in aantocht: de e-joint! De e-joint is de marihuanavariant van de e-cigarette en zorgt ervoor dat je wiet kunt roken zonder dat er een rookwalm ontstaat of dat iemand het ruikt. Ontwikkeaar JuJu-Joints is vorig jaar begonnen met de verkoop van de 'JuJu-Joint' in Amerika. Inmiddels zijn er 75.000 van verkocht. Hun e-joint is een wegwerp e-sigaret, die gevuld is met 150 doses marihuana (150 inhalaties dus). In de sigaret, die geen rook of geur achterlaat, zit in totaal 250 milligram cannabisolie met THC. 

Jouw kind ongevraagd verkocht op een mok

Een Nederlandse website biedt mokken te koop aan met daarop foto's van Nederlandse kinderen die ze van Flickr hebben gehaald. Initiatiefnemers zijn de Nederlandse journalist Dimitri Tokmetzis en ontwerper Yuri Veerman. Ze verdienen hier geld mee, maar ze doen het vooral omdat dit volgens de wet mag en ze hier mensen voor willen waarschuwen. Volgens de voorwaarden van fotowebsite Flickr, mogen alle foto's die je op hun site zet, commercieel hergebruikt worden. En dus kan een ondernemer foto's van jou gebruiken voor commerciele doeleinden. zonder dat je het zelf weet! Om mensen hier bewust van te maken, deze mokkenverkoop. As je kind er tussen staat, kun je een mail sturen naar de mensen van koppie-koppie en dan halen ze je kind uit de webshop. 

De actie is onderdeel van de actie 'iedereen spion', dat mensen bewust wil maken van alle privacy gevoelige dingen die ze dagelijks online weggeven. 

Vrouw laat hond meer dan miljoen na

Een 60-jarige vrouw uit New York is zo gek op haar hondje dat ze het beest al haar geld en bezittingen na wil laten als ze doodgaat. Ze schrapte haar zoons uit haar testament en heeft laten vastleggen dat Bella Mia ruim 1,3 miljoen euro erft. Rose Ann wil dat het Maltezer hondje, met de naam Bella Mia, in luxe kan blijven leven na haar dood. Ze noemt haar trouwe viervoeter een ‘geschenk van God’. De hond erft onder andere sieraden en een vakantiehuis. Bella Mia eet filet mignon als avondeten en heeft haar eigen slaapkamer. Haar kledingkast hangt vol met speciale hondenoutfits en de hond gaat wekelijks naar een wellniesscentrum. 

Volgens Rose Ann vinden haar zoons het niet zo erg dat ze hen uit haar testament heeft geschrapt. "Ze zijn volwassen en succesvol. Ze hebben mijn geld niet nodig en ze weten hoe gelukkig Bella Mia mij en mijn echtgenoot maakt", zei ze. Toch is ze bang dat haar hondje in gevaar is, sinds de erfenis afgelopen zaterdag op de voorpagina van de New York Post stond. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.