De treinramp in het Spaanse Santiago de Compostella heeft al aan zeker  78 mensen het leven gekost. Meer dan 130 mensen raakten gewond, van wie er 20 slecht aan toe zijn. Rond kwart voor negen gisteravond ontspoorde een hogesnelheidstrein bij het Spaanse bedevaartsoord; er liggen nog mensen onder het puin en daarom worden meer doden niet uitgesloten.

De oorzaak van de ramp wordt onderzocht, maar een regeringsfunctionaris van de regio zei dat de trein veel te hard reed: 220 kilometer terwijl 80 kilometer was toegestaan. Ook de machinist van de ramptrein gaf toe dat hij te hard reed. Hij spreekt over ongeveer 190 kilometer per uur.  Er zijn voor zover bekend geen Nederlanders bij de ramp betrokken.

De ravage en chaos was groot. Alle wagons zijn ontspoord, zeker een treinstel brak doormidden en delen liggen half op elkaar. Na de klap kwamen vlammen uit een van de treinstellen. Reddingswerkers en overlevenden van de ramp trokken lichamen naar buiten door gebroken ramen en probeerden deuren open te breken. 73 mensen zijn overleden op de plaats van het ongeluk, vier personen stierven later in het ziekenhuis. Omdat er nog mensen onder het puin liggen, wordt een hoger dodental niet uitgesloten.

Het ongeluk gebeurde in een buitenwijk van de stad in het noordwesten van Spanje, enkele kilometers van het station vandaan. In Santiago de Compostella zou donderdag, net als in de rest van Spanje, een feestdag zijn ter ere van Sint Jacob, apostel en de beschermheilige van de stad. Volgens het bureau voor toerisme zijn alle festiviteiten in het pelgrimsoord afgelast. Het evenement trekt elk jaar duizenden mensen vanuit de hele wereld.

Hotels in het stadje hebben hun kamers opengesteld voor familieleden van slachtoffers. Veel mensen hebben zich bij de ziekenhuizen gemeld om bloed te geven, dat nodig is voor de behandeling van gewonden. Spanje heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

ANP/EenVandaag