Een sluipmoordenaar. Zo noemt Lena Olivier het trauma dat ze opliep nadat haar zus werd vermoord. Om dit verlies te verwerken, krijgt ze al jaren traumatherapie. Dure behandelingen die niet worden vergoed. "Ontoelaatbaar", zegt Slachtofferhulp Nederland.

Lena Olivier verliest in 2014 haar zus. De 38-jarige Miranda, moeder van drie kinderen, blijkt om het leven te zijn gebracht door haar partner na een avond uit. Het stel kreeg ruzie. Bij thuiskomst stak hij haar neer. "Hij heeft alles doorboord en ze is in haar bloed gestikt", vertelt Lena.

Lees ook

'Traumatherapie is zo belangrijk'

Traumatherapie zorgt ervoor dat Lena haar leven weer heeft kunnen oppakken. "Traumatherapie is voor mij zo belangrijk dat het voor mij het verschil was tussen leven en dood. Ik heb een gelukkig leven terug", schetst Lena. "Ik kan zorgen voor mijn kids en functioneren in deze economie."

"Ook na 5 jaar kan het verdriet je nog steeds overvallen. Dat is ook de reden dat ik nog steeds een therapeut bezoek. Daar is geen aandacht voor", zegt ze. "Wat mij betreft is trauma een sluipmoordenaar."

Miranda Olivier
Bron: EenVandaag
Miranda Olivier (38) werd om het leven gebracht door haar partner

Onrechtvaardig

Toch wordt deze traumatherapie voor nabestaanden van moord niet vergoed. "Natuurlijk krijg je een klein bedrag vanuit het schadefonds waar je het een en ander voor kunt doen", vertelt Lena. "Maar als je ervoor kiest om aan jezelf te gaan werken, omdat je recht hebt op een mooi bestaan dan is daar geen enkele vergoeding voor."

Lena betaalde zelf voor haar eigen therapie, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. "Er is niemand die vraagt of je iemand wilt verliezen door moord", zegt Lena. "En dan laten wij mensen zitten omdat ze geen geld hebben? Is dat dan alleen voor de mensen die het financieel beter hebben? Ik kan daar met mijn verstand niet bij."

Slachtofferhulp: 'Breid mandaat schadefonds uit'

Traumatherapie is volgens Slachtofferhulp Nederland erg belangrijk. Wanneer je niets doet na een traumatische ervaring, kun je bijvoorbeeld in een zware depressie terechtkomen. "En daar kun je heel lang last van houden, als je er al uitkomt", zegt Rosa Jansen van Slachtofferhulp. "Juist die traumatherapie kan dan een weg bieden om er weer uit te komen."

"Wij vinden de situatie nu echt ontoelaatbaar en vinden dat er een veel betere voorziening moet komen voor mensen die ongevraagd in een dergelijke situatie terechtkomen," zegt Jansen. Slachtofferhulp wil dat regelen via het Schadefonds Geweldsmisdrijven. "Dan hoef je ook niet allerlei ingewikkelde wetten te maken. Maar in feite is dat de uitbreiding van het mandaat van het schadefonds."

info

Reactie van de minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker:

We nemen de klachten van deze nabestaanden zeer serieus. Het zorgsysteem hoort ook voor deze mensen te werken en hen toegang te geven tot de zorg die ze nodig hebben. De schadevergoeding van het Schadefonds beoogt niet de kosten van zorg te compenseren. We hebben een goed contact met Slachtofferhulp Nederland en zijn uiteraard bereid om ook hierover verder in gesprek te gaan.

Tv-reportage: traumatherapie voor nabestaanden van moord zou volledig vergoed moeten worden, vinden nabestaanden en Slachtofferhulp Nederland.