Een topambtenaar van Economische Zaken wil dat er basisvoorzieningen komen voor zelfstandigen. Aan pensioen of arbeidsongeschikheidsverzekeringen doen ZZP’ers vaak niet vanwege de kosten. De ambtenaar wil daarom een verplichte basisvoorziening voor iedereen. 

Pensioen en arbeidsongeschiktheidverzekeringen zijn voor veel zelfstandigen te duur. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn broodfondsen opgericht. Een collectief van ZZP’ers die maandelijks geld storten in een potje. Dat moet soelaas bieden bij langdurige uitval. Het lijkt op een verzekering, maar met veel minder premieafdracht. 

Maarten Camps, secretaris generaal op het ministerie van Economische Zaken, wil een regime voor alle werkenden van Nederland. Dat zegt hij in de Volkskrant. Je betaalt premie voor een collectief stelsel voor arbeidsongeschiktheid en pensioenen. Een regime dat, net als met de zorgverzekering, verplicht zal zijn voor iedereen. Camps erkent dat het mogelijk een ‘lager niveau van solidariteit’ zal hebben.

Is het plan van Camps de oplossing voor zelfstandigen zonder verzekering? Of een verplichting waar vrije ondernemers niet op zitten te wachten? Vanavond in EenVandaag onder andere André Jonkers van het Broodfonds.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.