Het medium radio staat aan de vooravond van grote veranderingen. Dit jaar stoppen de AM-zenders van de NPO met uitzenden en Noorwegen stopt binnen twee jaar zelfs met FM-radio. Tegelijkertijd wordt er veel geïnvesteerd in digitale DAB+ radio, dat het gat in de ether moet gaan opvullen.

Het is echter maar de vraag of dat nodig is. Radio via internet staat de afgelopen tijd in de warme belangstelling van grote merken als Apple en KPN. Die eerste begint binnenkort met Apple Music, een muziekstreamingdienst met een eigen live radiostation, en KPN biedt abonnementen waarbij onbeperkt naar internetradio geluisterd kan worden. Tegelijkertijd maakt de podcast door de snelle 4G-verbindingen een revival door. De Amerikaanse publieke radiozender NPR komt voor het eerst sinds 6 jaar uit de rode cijfers, dankzij populaire podcasts. Gaat radio via de ether uitsterven? En wordt er voor niets miljoenen gestopt in de FM-opvolger DAB+?

In EenVandaag een gesprek met Jan Westerhof, hoofd radio bij de NPO en met music consultant Denis Doeland. Ook spreken we met Radio 2-DJ Bart Arens en Lars Schotanus, oprichter van verschillende internetradiozenders.