De Telegraaf Media Groep (TMG), het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf, heeft het afgelopen jaar met winst af kunnen sluiten. Dat komt dankzij de verkoop van het belang in het televisiebedrijf ProSiebenSat.1. De omzet nam echter wel af, van 555,8 naar 542,2 miljoen.

De oplage van de wakkerste krant van Nederland daalt namelijk al jaren, en de advertentie-inkomsten lopen ook terug. De winst stijgt echter wel door onder meer kostenbesparingen. En verdere bezuinigingen zullen opnieuw nodig zijn: er worden in de toekomst meer banen geschrapt.

Het mediaconcern gaat onder meer vijf miljoen euro investeren in digitale initiatieven. Gisteren besteedde EenVandaag aandacht aan De Telegraaf, die in de afgelopen vijf jaar een kwart van haar lezers verloor. Het dagblad stond ooit te boek als de meest innovatieve krant van Nederland, maar komt nu met moeite van het ouderwetse imago af:

De daling van de inkomsten uit de verkoop van kranten en advertenties gaat volgens TMG in de toekomst door, maar de omzet uit radioactiviteiten zal naar verwachting stabiel blijven. ‘Het medialandschap is structureel veranderd. Dit betekent dat wij onszelf opnieuw moeten uitvinden. In het afgelopen jaar zijn hiervoor belangrijke stappen gezet.,’ aldus topman Cees van Steijn over de roerige tijd bij TMG.