Ze verloren als eerste hun baan in de coronacrisis: uitzendkrachten en flexwerkers. Politici roepen dat ze hun positie willen versterken, maar Tjalling merkt daar niks van. "De enige zekerheid die ik heb, is dat ik straks weer op straat beland."

Het is al tijden een heikel politiek thema: hoe remmen we het aantal mensen flexwerkers en geven we mensen meer zekerheid? Tjalling is zo'n flexwerker. Hij zet onderdelen voor scheerapparaten van Philips in elkaar, maar werkt op basis van een zeer onzeker oproepcontract. "Ik heb een uitzendcontract, dat iedere 2 weken verlengd wordt. Dat geeft veel onzekerheid, omdat het iedere 2 weken afgelopen kan zijn."

Geen toekomst

En het zorgt niet alleen voor onzekerheid, maar trekt ook een flinke wissel op je persoonlijke leven legt Tjalling uit. "Je plant niet ver meer vooruit en probeert financiële buffers te houden. Je kunt heel lastig op die manier vooruitkijken in het leven."

De Philips-werknemer hekelt de manier waarop bedrijven met hun tijdelijke werknemers omgaan. "Iedereen wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar dat is de niet de weg naar de toekomst lijkt me. Je wilt toch als bedrijf ook personeel op een gegeven moment aan je binden."

Te veel flexcontracten

Volgens PvdA-lijsttrekker Liliane Ploumen zijn er veel werknemers zoals Tjalling die met grote onzekerheid te kampen hebben. "Er zijn grote problemen op de arbeidsmarkt. Te veel mensen hebben een onzekere baan, korte contracten, zelfs nulurencontracten. En juist deze mensen verloren als eerste hun baan in de coronacrisis."

Ook D66-Kamerlid Steven van Wyenberg vindt het onbegrijpelijk dat een groot bedrijf als Philips zijn werknemers zulke contracten aanbiedt. "De vraag is waarom de werkgever dit doet? Het is een grote onderneming, dus waarschijnlijk gewoon omdat het makkelijker is. Dan zeggen wij als D66, dan gaan we het de werkgever minder makkelijk maken. Het gaat hier om permanent werk, als je dan per se een tijdelijk contract wil geven, dan moet je meer betalen."

Lees ook

Kloof op de arbeidsmarkt

ChristenUnie-leider Gert-Jan Seger ziet een soort tweedeling op de arbeidsmarkt ontstaan op dit moment. "Het is is hollen of stilstaan. Of mensen hebben een tijdelijk contract en leven in grote onzekerheid, of mensen hebben juist een vast contract en heel veel zekerheid."

"En dat is een probleem voor jongeren, voor praktisch geschoolden. Je ziet dat mensen die praktisch geschoold zijn vaker tijdelijke contracten hebben, minder worden betaald en in grotere onzekerheid leven. Dat zijn ook de mensen die als eersten de klappen krijgen in een coronacrisis."

Gertjan Segers: "We hebben mensen die privileges hebben, en we hebben mensen die zijn overgeleverd aan de willekeur van de markt."

Krijg ik ooit nog een vast contract?

De hoop dat de nu 41-jarige Tjalling ooit nog zijn handtekening onder een vast contract kan zetten, heeft hij inmiddels wel opgegeven. "Als ik het hier nu 5,5 jaar uitzit, kom ik in de WW en ben ik 46. Wie zit er dan nog op mij te wachten?"

"Een jongere werknemer is dan aantrekkelijker en goedkoper om aan te nemen", vervolgt hij. "Ervaring is belangrijk, maar bij sommige functies is het werk wel snel aan te leren. Het liefst heb ik een stabiel inkomen en een stabiele baan, zodat ik kan bouwen aan de toekomst."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.