Ouderen die een pols breken, of moeten herstellen van een longontsteking. Waar moeten ze heen? Op de thuiszorg is bezuinigd en in het ziekenhuis en verpleeghuis liggen de bedden vol. EenVandaag besteedt, zowel op de radio als vanavond op televisie, uitgebreid aandacht aan de explosieve groei van tijdelijke opvang voor ouderen.

Het zijn verontrustende nieuwskoppen die telkens weer opduiken: ‘Spoedeisende hulp overspoeld met ouderen’ en ‘Ouderen zoeken noodopvang in ziekenhuizen’. Het is het resultaat van het beleid dat bepaalt dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. 

Aan de ene kant een mooi streven, de meeste mensen willen ook het liefst thuis wonen. Maar het blijkt vaak een wankel evenwicht. Want wie wat langer opvang nodig heeft na bijvoorbeeld een ziekte of een val komt vaak maar moeilijk aan een plek. De vraag naar tijdelijke opvangplekken groeit flink. Vorig jaar maakten 55.000 mensen gebruik van deze vorm van zorg. Het jaar daarvoor waren dat er nog 24.000. 

Zo’n 300 zorgorganisaties bieden nu zo’n eerstelijnsverblijf aan. Dat varieert in vorm van vleugels in verpleeghuizen, oud-verzorgingshuizen die weer in gebruik genomen worden, tot kamers in een regulier hotel. 

In Radio EenVandaag gaat verslaggever Joris Kreugel naar het van der Valk Hotel De Biltsche Hoek, waar ze behalve een goed ontbijt en de overbekende Van der Valk-schnitzel ook negen zorgkamers hebben.

In de studio is Jacqueline Joppe van Actiz te gast. Een organisatie van en voor zorgondernemers. Ook spreken we Carolien Swart; zij is al jaren werkzaam in ziekenhuis Amstelland waar ze bezig is met zorgoptimalisatie.

Vanavond in EenVandaag zijn we in Hoogeveen, waar het huisartsenechtpaar Luten een ‘herstelhotel' opzette in een voormalig verzorgingshuis. Ze doen dat met medewerking van de Noord Nederlandse Cooperatie van Zorginstellingen (NCCZ) en thuiszorgorganisatie Icare. Drie jaar geleden begonnen ze met een paar bedden, waar patienten zes weken kunnen revalideren. Inmiddels hebben ze 14 plekken. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, zouden ze graag uitbreiden naar 24 bedden.

Maar zorgverzekeraars willen dat niet financieren. Sterker nog: voor het huidige aantal bedden betalen ze zelfs minder dan de tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit heeft bepaald. Actiz, de organisatie voor zorgondernemers vindt dat onbegrijpelijk en ziet een landelijk probleem. Vice-voorzitter van Actiz, Jacqueline Joppe: “We zijn al twee jaar met zorgverzekeraars en met het ministerie van VWS in gesprek. Wij vinden dat er meer gecontracteerd moet worden en er gewoon 225 euro per dag moet worden betaald voor een bed.” Nu zitten de meeste zorgverzekeraars daar flink onder.  

Zorgverzekeraars Nederland wil niet in onze uitzending reageren. Zij zien op dit moment geen acuut probleem in de tijdelijke opvang voor ouderen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.