Thierry Baudet van Forum voor Democratie zegt dat zijn partij op dit moment achter de financiering van stichtingen als de Postcodeloterij en Bureau Clara Wichmann aangaat. "Ze mobiliseren overheidsgeld voor hun linkse activistische agenda", zegt hij.

De Postcodeloterij steunt Stichting Urgenda. Die stichting maakt zich hard voor duurzaamheid en stapte onlangs naar de rechter om af te dwingen dat de staat meer moet doen aan het terugdringen van CO2-uitstoot. De Hoge Raad bepaalde uiteindelijk dat de Nederlandse staat inderdaad harder moet optreden. Dat zulke verenigingen en stichtingen naar de rechter kunnen stappen door een beroep te doen op het algemeen belang, vindt Baudet absurd.

Vergunning intrekken

Forum voor Democratie laat weten dat er meerdere opties mogelijk zijn op de financiering van de Postcodeloterij te verbeteren. Zo zou het kunnen zijn dat de overheid de Postcodeloterij kan dwingen om deelnemers een vrije keus te geven om te bepalen waar het geld naar toe gaat.

Ook ziet de partij iets in het opzetten van een extra loterij, die parallel loopt aan de Postcodeloterij. Als laatste redmiddel wil Forum voor Democratie dat het mogelijk wordt om de vergunning in te trekken.

Wetsartikel schrappen

Naast dat de partij niet meer wil dat deze organisaties overheidsgeld ontvangen, wil Baudet ook niet meer dat deze stichtingen en verenigingen onder de noemer 'we komen op voor het algemeen belang' naar de rechter kunnen. Het wetsartikel dat dat voorschrijft wil Baudet schrappen door met een initiatiefwet te komen. "Opkomen voor het algemeen belang hoort niet thuis bij de rechters, maar in de politiek", zegt Baudet.

Vandaag kwamen adviescolleges, wetenschappers en deskundigen bij elkaar om te praten over of rechters teveel op de stoel van de politiek gaan zitten. Daar voelde Baudet zich gesteund in zijn opvatting dat rechters soms activistisch zijn. "De helft van de experts was het mij eens. En misschien komt het niet vaak voor, maar zo'n uitspraak in de Urgenda-zaak heeft wel hele grote impact."

Thierry Baudet van Forum voor Democratie en politiek commentator Joost Vullings in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.