Vier zaterdagen brengt EenVandaag thema-uitzendingen die in het teken staan van de verkiezingen. Vier weken, vier thema's: werk, zorg, wonen en Europa. Vandaag de derde aflevering: de woningmarkt.

Op slot

Je huis verkopen zonder in de schulden te raken, verhuizen voor een nieuwe baan of als starter aan betaalbare woonruimte komen: het is problematischer dan ooit. Prijzen dalen en huiseigenaren krijgen hun woning nauwelijks verkocht. De woningmarkt zit muurvast en het einde lijkt nog niet in zicht. Deze zomer werd een dieptepunt bereikt: de gemiddelde huizenprijs ligt nu 15% lager dan in piekjaar 2008. Er werd 30% procent minder huizen verkocht dan vorig jaar.

Wat wil de politiek?

En dan is er nog de onduidelijkheid over mogelijke ingrepen in de woningmarkt door de politiek. Vrijwel alle partijen hebben – onder druk van bezuinigingen – plannen klaarliggen om hervormingen door te voeren. Maar wat gaat het worden? Wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd of ongemoeid gelaten?

Vanavond staat EenVandaag volledig in het teken van de woningmarkt en de oplossingen die de politiek in petto heeft. In de studio zijn Betty de Boer (VVD) en Carola Schouten (ChristenUnie) te gast. Hoe willen de partijen de problemen op de woningmarkt te lijf gaan? Wat gaat er gebeuren met de hypotheekrenteaftrek?

Ook is sneltekenaar Michiel van de Pol present om zijn visie te schetsen.

En wat wil de kiezer? Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel peilde de stemming over ingrepen in de woningmarkt. Vanavond de resultaten.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.