Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen stemden al 1.559.658 mensen op een lokale partij. En woensdag doen aan de verkiezingen 1024 lokale partijen mee: dat zijn er meer dan ooit en ook steeds meer mensen stemmen lokaal. Een schoolvoorbeeld van een lokale partij is Sterk Meppel. Die partij maakt al jarenlang de dienst uit in het college.

De partij werd in de jaren 70 opgericht door Herman Jansen. Hij protesteerde omdat de grachten in de stad zouden worden gedempt (hier is bewegend zwart-wit beeld van) De partij groeide uit tot een sterke lokale partij. Tegenwoordig zitten ze al jarenlang in het college en is de dochter van de oprichter nu wethouder.

De partij begon met het calimero gevoel, maar is nu een betrouwbare partij met een grote achterban. Portret van deze partij: de oprichter (nu erelid) zijn dochter (nu wethouder) en raadsleden op campagne.

In EenVandaag een reportage vanuit Meppel: wat is het succes van deze lokale partij?

Daarnaast zijn in de studio twee gasten om te praten over deze trend: Fons Zincken van de Vereniging voor Plaatselijke Politieke Groeperingen en Marcel Boogers, politicoloog van de Universiteit Twente.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.