De Thaise voetbaljongens en hun coach die vastzitten in een grot wordt mogelijk in zeer korte tijd geleerd om te duiken, zodat ze uit de met water volgelopen grot kunnen duiken. Een risicovolle operatie, denkt duikexpert Jose de Veer.  

Over drie dagen begint het regenseizoen, waardoor het waterpeil in de grot verder kan stijgen en het nog moeilijker wordt om de jongens eruit te halen. Dit zou pas weer dalen na het regenseizoen in november. Dat zou betekenen dat de jongens drie tot vier maanden in de grot zouden moeten blijven.

De voetballers werden, na negen dagen vermist te zijn, levend gevonden in de Tham-Luang grot. Doordat de grot vol water staat, is het heel moeilijk om de verzwakte jongens naar de uitgang te leiden.

Er worden wisselende berichten de wereld in gestuurd over welke optie de reddingsploegen zullen kiezen om de jongens te wisselen, meldt de Britse krant The Guardian.

‘Moeilijkheid duiken afhankelijk van omstandigheden’

Is het wel mogelijk om kinderen, die eveneens niet kunnen zwemmen, binnen twee dagen te leren duiken? “Hoe makkelijk of moeilijk het is om te leren duiken, hangt heel erg af van de omstandigheden. De omstandigheden waar deze kinderen zich in bevinden, zijn ontzettend moeilijk,” zegt De Veer.

Niet alleen het feit dat de jongens niet kunnen zwemmen zorgt voor een spannende situatie. “Het is donker, er is geen zicht. Er zijn geen communicatiemiddelen. Deze kinderen zouden dan hun allereerste duik moeten maken in een grot, wat gewoon niet ideaal is.”

Daarnaast zijn de kinderen heel erg verzwakt, wat het moeilijk maakt om een duik te maken. De Telegraaf berichtte eerder vandaag dat Passakorn Boonyarat, gouverneur van Chiang Rai, eraan denkt om de fitste jongens eerst naar de uitgang van de grot te laten duiken. 

Paniek ook een gevaarlijke factor

De Veer denkt ook dat paniek een gevaarlijke factor is bij het duiken. Als er tijdens de duik onder water iets gebeurt en er breekt paniek uit, kunnen ze nergens naartoe. “Het is in een grot; er is een plafond aanwezig”, zegt De Veer. “Er zijn ook geen communicatiemiddelen op dat moment.”

Grot zelfs voor ervaren duikers moeilijk

De grot is met zijn scherpe bochten, pikzwarte gangen en door het vele water zelfs voor ervaren duikers een moeilijke opgave. Toch lukte het twee zeer ervaren Britse duikers om de jongens te lokaliseren. Het reddingsteam bestaat verder uit meer dan duizenden vrijwilligers uit een groot aantal landen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.