Groningen staat vanaf vandaag in het teken van de bevrijding van de stad, die vond plaats tussen 13 en 16 april 1945. Ooggetuigen uit die tijd vallen langzaam weg, daarom nu nieuwe manieren om toeschouwers te laten kijken door de ogen van mensen van toen.

Zo staat op het Waagplein een tank van plexiglas waarin verschillende projecties zijn te bekijken. Beelden van toen worden gemorfd met beelden van nu, zodat de toeschouwer zich in de sfeer van de bevrijdingsdagen kan verplaatsen.

Verslaggever Harm van Atteveld is bij de tank en spreekt met Rens Pluim die als 11-jarig jongetje de bloedige bevrijding van Groningen 70 jaar geleden meemaakte. Hij vertelt over het Groningen in april 1945. Hij is onderaan op de foto te zien in korte broek. Zijn vader maakte de foto met een toestel van een Joodse vriend, die nooit is teruggekeerd uit het concentratiekamp.

Rens Pluim Groningen '45 - ©

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.