Uit onderzoek van de dienst Wegverkeer (RDW)  blijkt dat bij zeker een op de tien importauto's uit Duitsland de kilometerteller is teruggedraaid. Van nog eens een op de tien bestaat twijfel of de tellerstand klopt. De economische schade bedraagt alleen in Nederland al ruim 40 miljoen euro. "Veel mensen beseffen het niet, maar een auto kopen met een teruggedraaide kilometerteller is gevaarlijk. Je kunt bijvoorbeeld stil komen te staan op de snelweg, remmen kunnen blokkeren of je distributieriem kan knappen. Vaak heb je ook teveel betaald voor je auto", aldus Paul Dietz van de RDW.

Het is voor het eerst dat de betrouwbaarheid van de tellerstand, van met name Duitse importauto's, goed is onderzocht. Bij 5200 voertuigen uit Duitsland die voor import werden aangeboden is de tellerstand vergeleken met andere bronnen, zoals keuringsrapporten. In de helft van de gevallen werd de teller tussen de 10.000 tot 50.000 kilometer teruggedraaid. 

Kilometerstand aanpassen makkelijk

"Het gaat mis in de handel in Duitsland en het RDW-keuringsstation. Vaak heeft de auto al meerdere eigenaren gehad voor de auto bij een keuringsstation terecht komt." Maar een kilometerstand terugdraaien is volgens Dietz nog niet zo eenvoudig. "Het is zeker niet makkelijk. Maar uit het onderzoek blijkt nu dat het terugdraaien van de kilometerstand technisch niet te blokkeren is. Daarom leggen wij als RDW ook liever registers en logboeken naast elkaar, dan het technisch blokkeren onmogelijk maken." Maar hoe kan het dat het technisch nog steeds mogelijk is om de kilometerstand naar beneden te draaien? "Je moet je afvragen hoe die kilometerstand in de auto is vastgelegd. We zien bijvoorbeeld regelmatig dat wanneer we de stand aflezen, dat het wel in het dashboard veranderd is, maar niet in de computer", aldus Dietz. 

De vraag is of er een oplossing voorhanden is om het bedrijven moeilijker te maken om de kilometerstand aan te passen. Volgens Dietz zijn er verschillende oplossingen. "Vanaf dit jaar is het verplicht in Europa om tijdens de apk de kilometerstand vast te leggen. Het voordeel is dan dat je een logisch verloop ziet en als de stand minder wordt dan noemen we dat een onlogisch verloop. Consumenten kunnen dan zien of de stand correct is." Wel blijft het volgens Dietz belangrijk om de standen binnen Europa onderling uit te wisselen.

Fraude in 2015

Sjoemelen met de kilometerstand is niet van vandaag of gisteren. In 2015 bleek al dat van tienduizenden gebruikte auto’s die vanuit Duitsland geïmporteerd zijn de kilometerstand is teruggedraaid. Ben je van plan om toch een auto te kopen in Duitsland? Dan heeft de RDW nog wel een aantal tips. "Wees alert en let goed op de onderhoudsboekjes. Vraag om een apk-bewijs en als dat er niet is dan is het bij voorbaat al verdacht. En ja, al een aanbieding te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.