De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm krijgt een boete van bijna 1 miljard euro van de Europese Commissie. Volgens de commissaris van Mededinging heeft het bedrijf tussen 2011 en 2016 geld betaald aan Apple zodat de telefoonmaker alleen de chips van Qualcomm zou gebruiken. Daarmee maakte het bedrijf misbruik van zijn machtspositie.

Het is niet de eerste keer dat een Amerikaanse techgigant een miljoenenboete krijgt van Brussel. In 2004 was het de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes, die Microsoft een boete van 497 miljoen euro was toen de hoogste boete die de EU ooit oplegde. Microsoft maakte het gebruikers te moeilijk om een andere browser dan Internet Explorer of een mediaspeler dan Windows Media Player te gebruiken. Voor dit machtsmisbruik werd het bedrijf van Bill Gates bestraft. ICT-analist Brenno de Winter vertelt erover: "Microsoft is niet direct door de knieën gegaan, maar op een gegeven moment werden de boetes zo hoog dat ze wel volgens de Europese richtlijnen zijn gaan werken." 

'Techbedrijven zijn geregeld schuldig'

De Winter vindt het vooral 'geestig' dat Intel, nu het slachtoffer van Qualcomm, voorheen ook beboet is voor machtsmisbruik. In het verleden is Intel meerdere malen over de schreef gegaan. Volgens De Winter maken bedrijven in de techsector zich hier geregeld schuldig aan omdat online geldt 'the winner takes it all'. De grootste partij wordt alleen maar groter. Tegenwoordig is dat Google. Ook het moederbedrijf van de zoekmachine is ooit op de vingers getikt, in 2017 nog door de Europese Commissie. Deze tik op de vingers kostte maar liefst 2,4 miljard euro.