Wij liggen er dan wel uit, maar het Songfestival gaat gewoon door. Met vanavond de tweede halve finale. De laatste repetities zijn nu in volle gang. Volgens commentator Cornald Maas moeten we die gewoon gaan kijken met z’n allen, ook al is de spanning er nu misschien een beetje af, nu we zelf niet meer meedoen.

En wat zullen we dan zoal aan ons voorbij zien trekken? Nou, de absolute favoriet Zweden bijvoorbeeld. Al wekenlang staat hij bovenaan in alle polls en het lied wordt hier in Wenen ook grijsgedraaid. Mans Zelmerlow heet de zanger en hij voert een tot in de puntjes geregisseerde act op met een op het podium geanimeerd poppetje. De delegatie is erg lang bezig geweest om alles precies zo in beeld te krijgen als in hun minutieuze draaiboek staat. Werkelijk niets wordt aan het toeval overgelaten. De eerste repetities gingen allemaal mis, maar bij de laatste zag alles er perfect uit. En hoe klinkt het dan?

Verder in de gaten houden: Noorwegen, Azerbeidzjan, IJsland en Slovenië.

Getty Kaspers Teach In

Er zijn hier in Wenen ook Nederlandse oud-deelnemers aan het Songfestival aanwezig. Marga Bult, die in 1987 5e werd met Rechtop in de wind loopt hier rond om verslag te doen voor de gay lifestyle zender OutTV. En ook Getty Kaspers is hier. De zangeres van Teach In, de laatste Nederlandse winnaars van het Eurovisie Songfestival, dit jaar precies 40 jaar geleden. Dat deden ze toen in Zweden met Ding-a-Dong.

Zij vertelt dat het Songfestival er 40 jaar geleden héél anders aan toe ging. 

Trijntje niet door, maar wel een hit

Intussen zijn de mensen hier in Wenen Trijntje nog niet vergeten.

Gisteren werd Walk Along als enige niet gekwalificeerde nummer gewoon gedraaid in de Euroclub, de club voor alle Eurovisie delegaties en pers hier in Wenen. En in sommige landen staat het lied in de iTunes download top 50. Bijvoorbeeld op nummer 6 in de iTunes top 10 van Tadzjikistan.

En de oproep die Trijntje gisteren deed aan artiesten om zich vooral niet te laten tegenhouden zich op te geven uit angst de finale niet te halen, heeft geholpen.

Inmiddels melden zich de eerste artiesten al die graag volgend jaar mee willen doen voor Nederland aan het Eurovisie Songfestival. Ik noem een Dries Roelvink en Jan Smit. Op Twitter hopen mensen echter op andere artiesten. Namen die veel genoemd worden zijn OG3NE, Dotan en Caro Emerald.

Ik vroeg ook aan Getty Kaspers wie zij vindt dat er volgend jaar moet worden afgevaardigd:

We zullen het zien. De AVROTROS is al druk aan het nadenken, maar we zullen pas over vele maanden weten wat het gaat worden.