De man die verdacht wordt van de dubbele moord in een Arnhems hotel ‘Rembrandt' vorige week, is een voortvluchtige TBS’er. De 47-jarige Rene de L. kwam na werkzaamheden buiten de kliniek niet meer opdagen. Hij was al een ruime week op de vlucht op het moment van de moorden.

Slachtoffers zijn een 73-jarige vrouw zonder woon- en verblijfplaats en de hoteleigenaar Benny Peters. De hotelier was gestopt, maar ving af en toe nog daklozen op. De buren van Peters kunnen het nog altijd niet geloven, meldt De Gelderlander. Ze hoorden op donderdagavond tussen 18:30 en 19:00 uur het inbrekersalarm afgaan. Een buurvrouw belde Benny maar hij nam niet op. 

De gearresteerde TBS’er is in 2006 veroordeeld voor een geweldsdelict. De L. was in behandeling in de Oostvaarderskliniek in Almere. Daar had hij zich op woensdag 15 maart weer moeten melden, maar De L. kwam niet meer terug. Hij meldde zich uiteindelijk zelf op vrijdagochtend. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft laten weten direct onderzoek te doen naar de behandeling van de verdachte. 

TBS in opspraak

Het aantal TBS’ers dat jaarlijks op de vlucht slaat tijdens het verlof is zeer gering. De meest recente cijfers komen uit 2015. In dat jaar gingen TBS'ers 50.000 keer op verlof en keerden ze 49 keer te laat terug. In 32 gevallen melden ze zich binnen 24 uur alsnog bij de kliniek. In totaal pleegden drie TBS'ers een strafbaar feit tijdens hun verlof, die bestonden uit een inbraak, een steekpartij en een overval.

Het is niet voor het eerst dat een (ex-)TBS’er in de fout gaat. In februari dit jaar veroordeelt de rechtbank de jeugd TBS’er Sherwin W. tot negen jaar cel voor een roofmoord tijdens zijn verlof. In 2015 gaat het fout met Udo D. die kort na zijn vrijlating uit de kliniek een vrouw doodt en een prostituee verwondt. Uit een rapport blijkt dat er geen fouten zijn gemaakt, men kon D. ondanks zijn agressieve gedrag niet langer vasthouden. 

Ook in TBS-klinieken zelf zijn sprake van ernstige incidenten. In de kliniek de Kijvelanden in Poortugaal wordt een 25-jarige medewerker doodgestoken door een patiënt. In de Woenselse Poort in Eindhoven is het al lange tijd mis. Er zou sprake zijn van wanbeleid en er is onder-gekwalificeerd personeel. In 2016 plegen drie patiënten zelfmoord; twee van hen met een naar binnen gesmokkeld wapen. Nabestaanden hebben de kliniek aansprakelijk gesteld. Zij zijn nu in gesprek met de Woenselse Poort. 

Dat een ontsnapte TBS’er wordt verdacht van de dubbele moord zorgt voor veel maatschappelijke verontwaardiging. Nadat het een aantal keer gruwelijk misging werd de verlofregeling voor TBS'ers flink aangescherpt. Hoe kan het dan dat het nu toch opnieuw lijkt te zijn misgegaan? EenVandaag spreekt met Jan Jesse Lieftink, advocaat gespecialiseerd op het gebied van TBS. Ook spreken we PVV-Kamerlid Lilian Helder.