Johan R. is veroordeeld tot TBS met dwangverpleging voor de gruwelijke gevangenismoord in Zoetermeer. R. is volledig ontoerekeningsvatbaar en moet langdurig behandeld worden.

Op 20 september 2015 weet gevangene Johan R. (25)in de gevangenis van Zoetermeer de cel van een 82-jarige medegevangene binnen te dringen en hem vervolgens te gijzelen. R. blokkeert de deur van binnenuit., bewakers krijgen de deur met geen mogelijkheid meer open. R. steekt met een maaltijdmes op de hoogbejaarde medegevangene in. Toegesneld personeel moet machteloos toezien door het raam hoe de hoogbejaarde man op gruwelijke wijze wordt vermoord.

Louis Geveke, de zoon van het slachtoffer, vertelde eerder in EenVandaag zijn verhaal:

Hij vindt het onbegrijpelijk dat zijn vader tijdens zijn voorarrest op dezelfde afdeling zat als de levensgevaarlijke TBS-er Johan R.. Niet alleen was Johan R. al meerdere malen veroordeeld voor geweld, ook lagen er stevige rapporten van het Pieter Baan Centrum waarin R. als psychisch verward, agressief en gevaarlijk werd omschreven.

Ook de vader van Johan R. vertelde eerder in EenVandaag dat zijn zoon levensgevaarlijk was en dat hij nooit zonder toezicht op die afdeling had mogen zitten. Hij waarschuwde de gevangenis in Zoetermeer talloze malen dat het mis zou gaan: ‘Het was voor iedereen glashelder dat mijn zoon levensgevaarlijk was. Toch kon hij op een afdeling komen zonder goede psychiatrische zorg. Hoe kan dit in hemelsnaam gebeuren. De moord had voorkomen kunnen worden. Een pitbull laat je toch ook niet loslopen in een kindercreche?’ 

Volgens de advocaat van Johan R. zijn er cruciale fouten gemaakt. R. had nooit in Zoetermeer geplaatst mogen worden. Ook Louis Geveke, zoon van het slachtoffer, is van mening dat de gevangenis ernstige steken heeft laten vallen rond de dood van zijn vader. Hij heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie aansprakelijk gesteld.

Naast deze strafzaak loopt er nog een onderzoek van het OM en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar het mogelijk is dat dit heeft kunnen gebeuren in de gevangenis in Zoetermeer.