Afgelopen weekend is in het Duitse Bremerhaven de eerste wapentransport  aangekomen met Amerikaans militair materieel. De legervoertuigen, waaronder veel tanks, worden in Europa geplaatst om Oost-Europese landen gerust te stellen. De zet is bedoeld om Rusland een signaal te geven niets te proberen in bijvoorbeeld de Baltische Staten.

Op politiek en militair niveau wordt er Koude Oorlog-retoriek van stal gehaald. Is Europa weer terug in de sferen van de Koude Oorlog? Nee, zeggen militair historicus Christ Klep en voormalig bevelhebber der Strijdkrachten Dick Berlijn. Sterker nog, volgens hen mag het Westen wat meer begrip tonen voor de Russische roep om niet te dicht bij hun grenzen te komen. 

Volgens Dick Berlijn moet Europa zelfs een stapje terug doen als het gaat om Oekraïne, dat aansluiting zoekt bij Europa. Een prijs die het westen wellicht moet betalen om de dialoog en het wederzijds begrip tussen het Westen en Rusland te bevorderen. Vanavond in EenVandaag: waar komen de spanningen tussen oost en west vandaan en hoe komen de beide blokken er weer uit?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.