Syrië lijkt af te stevenen op een bloedige burgeroorlog. Er komen verschrikkelijke beelden en verhalen naar buiten, met name uit het belegerde en verwoeste Homs, het centrum van het verzet tegen president Assad. Tienduizenden Syriërs zijn op de vlucht geslagen voor het geweld waarmee het staatsleger van Assad het verzet in zijn land de kop in drukt.

Hoe ernstig is de situatie? Wanneer grijpt de internationale gemeenschap in? In EenVandaag het verhaal van een Syrische activist in Homs en een pastoor in Damascus. En we spreken met een gevluchte Syriër in Nederland, oud-diplomaat en Midden-Oosten expert Niek Biegman, militair historicus Christ Klep en ooggetuigen in het gebied waar het conflict het heftigst wordt uitgevochten.

Het staatsleger vecht een bloedige machtsstrijd uit met opstandelingen en daarbij vallen veel slachtoffers, ook onder burgers. Assad zet geen luchtmacht in en probeert daarmee ingrijpen van de internationale gemeenschap te voorkomen. Vluchtelingen getuigen van martelingen en executies door het staatsleger. Het Rode Kruis probeert uit alle macht hulp te verlenen en de getroffen gebieden in te komen, maar heeft daar veel moeite mee.

Het Britse televisiestation Channel 4 toonde gisteren een reportage vanuit het militair hospitaal in Homs. Op de (waarschuwing) schokkende beelden liggen gewonde slachtoffers vastgeketend op een ziekenhuisbed en volgens de filmer (een klokkenluider) worden ze mishandeld.

Eerder maakte EenVandaag deze reportage in Homs:

Verslaggever Arnold Karskens maakte vanuit de belegerde stad deze reportage:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.