Veel PVV-stemmers delen de kritiek van Hero Brinkman op Geert Wilders en de PVV. Een meerderheid (55 procent) is het met Brinkman eens dat het niet goed is dat Wilders zoveel te vertellen heeft in een fractie van 24 mensen. Ook wil 54 procent net als Brinkman van de PVV een democratische politieke partij maken met leden en een jongerenpartij. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1700 PVV-stemmers.

Brinkman stapt mede uit de fractie omdat hij een tendens ziet bij de PVV om hele bevolkingsgroepen weg te zetten, in plaats van alleen de probleemgevallen te benoemen. Van de ondervraagde PVV-stemmers is 41 procent het met Brinkman eens, 55 procent deelt zijn mening op dit gebied niet.

Over het vertrek van Brinkman zijn de deelnemers verdeeld. De helft (43 procent) vindt het goed, omdat hij te veel onrust stookt. De andere helft (47 procent) betreurt het omdat ze hem een betrouwbare persoon vinden en het wel eens zijn met zijn roep om democratisering.

Geen verkiezingen

Het kabinet heeft geen meerderheid meer nu gedoogpartij PVV een kamerlid minder heeft. Toch vindt ruim tweederde (69 procent) van de PVV-stemmers dat de coalitie moet doorregeren met de hulp van andere partijen, zoals de SGP. Slechts 24 procent wil nu graag nieuwe verkiezingen.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 1700 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 op de PVV hebben gestemd.

Het onderzoek vond plaats op 20 maart 2012. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.