Een deel van de groenten en het fruit dat in Nederlandse supermarkten ligt is niet geschikt voor consumptie, zegt voedselwaakhond Foodwatch. Het gaat om producten van buiten de EU. Die producten zijn soms behandeld met bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn.

Foodwatch kreeg gegevens van de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit (NVWA) in handen, waaruit blijkt dat in steekproeven 1% van de groenten en fruitproducten in supermarkten meer dan de toegestane ‘Minimale Residue Limiet’ aan giftige bestrijdingsmiddelen bevat. Volgens Foodwatch moeten supermarkten  hun leveranciers opdracht geven geen bestrijdingsmiddelen meer in te zetten die in de EU verboden zijn. Maar de Nederlandse supermarkten weigeren dat te doen. 

Het Centraal Bureau levensmiddelenhandel (CBL), dat spreekt namens alle Nederlandse supermarkten, zegt niet te kunnen en willen ingrijpen in wetgeving in andere landen. Het CBL verwijst de voedselwaakhond naar de Europese Commissie. Volgens Foodwatch zijn het juist de supermarkten die als enigen de voedselproducenten buiten de EU kunnen dwingen bepaalde bestrijdingsmiddelen niet meer te gebruiken. 

Boontjes en tomaten met pesticiden

De NVWA vond de verboden pesticiden bijvoorbeeld op boontjes uit Kenia, aardbeien uit Egypte en tomaten uit Marokko. Europa stelt eisen aan de hoeveelheid resten van de bestijdingsmiddelen die aangetroffen mogen worden, maar de NVWA treft ook soms producten aan waarop deze norm flink wordt overschreden, blijkt uit de analyse van foodwatch, in handen van EenVandaag.

“De aangetroffen overschrijdingen zijn flink boven de norm”, zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht. De hoogleraar bekeek voor EenVandaag de analyse van foodwatch. “Er zijn veel redenen om te zeggen dat niemand meer met die middelen zou moeten willen werken, en de consument zou het ook niet meer binnen moeten krijgen.” Van den Berg waarschuwt wel dat het altijd nog ongezonder is om geen groente en fruit te eten. “Het zijn niet producten die we dagelijks eten en dan nog word je niet meteen ziek als je er iets van binnen krijgt.” De e-mailactie van foodwatch krijgt wel steun van de hoogleraar. “De NVWA kan nooit alle leveringen controleren. Waarom vraag je dan niet als supermarkt aan de producenten buiten Europa te stoppen met het gebruik van middelen op het moment dat die binnen de Unie verboden worden?”

De branchevereniging van supermarkten, CBL, heeft minder begrip voor de actie van foodwatch. “Het is aan de politiek om eisen te stellen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ze zijn bij ons aan het verkeerde adres”, stelt Marc Jansen, directeur bij het CBL. Bovendien stelt Jansen dat het bijna onmogelijk kan worden aangetoond dat de betrokken groente en fruit echt in de schappen ligt van de supermarkten. NVWA geeft aan dat ze bij 1% van de bemonsterde groente en fruit bedoeld voor de winkelketens een overschrijding van de norm zijn tegengekomen. “De hoeveelheid aangetroffen overschrijdingen is verwaarloosbaar”, vindt Jansen.